4. lépés - Milyen ruhát, mennyi ruhát vigyek?

A Caminón való gyaloglás arra is lehetőséget ad neked, hogy kicsit megváltoztasd az öltözködéshez való viszonyodat. A reggeli, nyitott ruhásszekrény előtti álldogálás és órákig tartó ’Mit vegyek fel?’ ceremónia helyett a hátizsák fölötti gyors logisztikázás, a ’Melyik pólóm tiszta és/vagy száraz?’ lesz a legfőbb öltözködési szabályod. A divatosság, színharmónia, esztétikusság, trendiség helyébe a praktikusság lép. Anélkül, hogy bárkit megbotránkoztatnál, a Caminón bátran kipróbálhatod a gardrób-minimalizmust, a vasalás nélküli életet és a zokni-szandál kombót.

Hogy milyen és mennyi ruhát viszel, csak rajtad áll! Adunk azért néhány szempontot, hogy mire érdemes odafigyelni a Caminós ruhatár összeállításakor. Fő szabály ahhoz, hogy mit pakolj a hátizsákodba: mindenből a lehető legkisebbet, legkevesebbet, legkönnyebbet!

Tanácsok gyalogláshoz
Meleg, nyári időben öltözz úgy, hogy a fejedet és minden testrészedet megvédd a közvetlen, erős napsugárzástól, esőben a legfontosabb, hogy a lehető legszárazabban tudd tartani a hátizsákodat és magadat, hidegben pedig öltözz rétegesen, hogy ne fázzon egyik testrészed sem!

 • Túranadrág: ha a minimalizmusra törekszel, elég egy nadrág. Ha nyári időszakban mész, érdemes lecipzározható szárú túranadrágot választani. Mert ezt hordhatod hosszan is, bermudásan is. Moshatod külön csak a nadrágszárakat (ezek mindig jobban koszolódnak, mint a csípőrész). Jó, ha van a nadrágon pár zseb, ezekbe tudsz pakolni ezt-azt. Válassz kényelmes, kis súlyú, könnyen száradó anyagból készült nadrágot!

 • Zokni: a lábbeli választásnál már volt szó arról, hogy érdemes jó minőségű és évszaknak megfelelő túrazoknit választani. Mivel majd minden este mosni fogsz, elég 2, vagy 3 váltás zokni.

 • Felsőruházat: ebből sem kell sok, de jó, ha van több típusú felsőd: rövid ujjú póló, hosszú ujjú póló, atléta (melegben felsőruházat, hidegben aláöltöző), kicsi, könnyű, de meleg polár pulóver. Vannak úgynevezett ’technikai’ pólók, amelyeket speciálisan túrázáshoz terveztek, az izzadság felszívásában és elvezetésében tudnak többet, mint egy hagyományos utcai viselet.

 • Kesztyű: nagyon vékony cérnakesztyűt javaslunk, és csak akkor, ha a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban mész. A hegyekben hajnalban ugyanis hideg lehet, jól jön a kesztyű, pláne ha túrabotot használsz. Ha nincs kesztyűd, a zokni is megteszi kesztyűként!

 • Mikroszálas törülköző: nagyon kicsi és könnyű, úgy néz ki, mint egy Vileda kendő, de ez valójában törülköző, jól szívja a nedvességet, hamar szárad.

Tanácsok napvédelemhez
Ha nyáron mész a Caminóra, készülnöd kell az erős napsütésre. Vigyázz az egészségedre út közben is! Hordj olyan ruhát, ami véd a közvetlen napfénytől és az erős UV-sugárzástól, hordj UV-szűrős napszemüveget, használj környezetkímélő és bőrbarát naptejet, igyál sok-sok folyadékot, pótold a kiizadt sót és pihenj sokszor sokat árnyékban!

 • Túrakalap: túraboltokban lehet kapni, nagy, körbe karimájú, UV-védős, szellőzős vászonkalapot. Fontos, hogy ne csak az arcodat, de az egész fejedet védd a naptól! Ha a Francia-útra mész, mindig kelet felől mész nyugatra, a Nap a legtöbbször hátulról és balról fog rád sütni. A baseball-sapka, vagy a karima nélküli kendő nem a legideálisabb megoldás.

 • Nagy, vékony kendő: multifunkcionális. Nagy melegben a karra teríthető, hogy védjen a naptól és hűtsön (nagy melegben be is vizezheted), esőben a csípő köré tekerhető, hogy  később ázz el a medencédnél, délután – nők esetében leginkább – hosszú szoknyaként, váltóruhaként hordható, hidegben a nyak köré tekerhető sálként, hogy a torkod, tüdőd meg ne fázzon. Éjszakára az ágyra terítheted lepedőként, vagy a párnádra párnahuzatként.

Tanácsok esővédelemhez
Esőre is készülnöd kell a Caminón, főleg Galíciában, ahol sosem lehet tudni, milyen idő lesz az elkövetkezendő órában, bármi jöhet bármikor.

 • esőkabát: többféle opció létezik, válaszd azt, amelyik neked a leginkább szimpatikus.
  1. pelerin: előnye, hogy mind téged, mind a zsákodat beborítja egyben, így nem folyhat be az eső a zsák és a hátad közé, és nem lesz vizes a hátad és a zsákod alja. Előnye még, hogy csípő alattig ér, addig véd téged az esőtől. Hátránya, hogy ha rövidebb típusú választasz, könnyen aláfúj a szél, és azzal együtt az eső, valamint ha zsák nélkül akarsz sétálni valahol (pl. városnézés este), akkor nem túl kényelmes és praktikus viselet.
  2. Jó minőségű, vastagabb anyagból készült esőkabát: előnye, hogy testre simuló, nem fújhat alá a szél, zsák nélkül is hordható. Hátránya, hogy beeshet a hátad és a zsák közé az eső, ami befolyhat a zsák aljához, hátránya, hogy nem túl hosszú, csak csípőig ér, a combod, medencéd így elázhat, hátránya még, hogy összehajtva, zsákba téve nagy és nehéz.
  3. Közepesen jó minőségű esőkabát: előnye, hogy testre simul, nem fúj alá a szél, könnyen szellőzik, nincs alatta akkora szauna, mint az előző alatt, kisebb esőben betölti funkcióját, összehajtva, zsákba téve nagyon kicsi és könnyű. Hátránya, hogy nagy esőben átázik, nem védi a combodat, medencédet, és beeshet az eső a zsák és a hátad közé. 

 • Kamásli: ha netán nagy eső van, megvédi a lábfejet, lábszárat a teljes elázástól.

 • Esőnadrág: Előnye, hogy a teljes lábat védi medencétől bokáig, a nadrágot száraz marad, a csípőd nem ázik, nem fázik meg. Hátránya: plusz helyet foglal a zsákban, és nem biztos, hogy akkora eső lesz, hogy kelljen, hátránya még, hogy belülről sem engedi ki a hőt, így beizzadhat alatta a lábad, ha az esőtől nem is, de az izzadságtól nagy valószínűséggel ugyanúgy vizes leszel.

 • Védd a felszerelésedet is az esőtől! A bakancsot nem árt waxolni, akár többször is az út során, ha tartósan esőben gyalogolsz! A hátizsákra pedig tegyél zsákvédő huzatot!

Tanácsok alváshoz

 • Hálózsák: max 1000 grammos legyen, évszaktól függően 600-800 grammos hálózsák elég szokott lenni a Caminóra. Figyelj a súlyára, összehajtott állapot-beli méretére (minél kisebb, annál jobb), de figyelj arra is, hogy milyen hőmérsékletre van optimalizálva! A zsákok mellrészénél általában van egy kis zseb, ide már jó előre érdemes bekészíteni a zsebkendőt és a füldugót! Ha félted az értékeidet, éjszaka be tudod tenni azokat a zárt múmia hálózsák alsó végébe, a lábadhoz. Illetve ha minden kötél szakad, ruhaszárításra is használhatod a hálózsákodat és magadat. A zárt hálózsákba tett nedves ruhák a testmelegedtől megszáradnak reggelig. Egy jó tanács a hálózsák elcsomagolásához: sose hajtogatva, vagy összetekerve tedd el, inkább gyűrve! Ha hajtogatod és tekered, akkor a benne lévő hőtartó szövet szálai kb. ugyanott hajlanak meg mindig és ettől elkophatnak, szakadhatnak. Ha gyűrve teszed el, mindig máshol hajlik az anyag, kevésbé szakadnak a szálak, a hálózsákod tovább tart! Ha elsőre lehetetlennek is tűnik, hogy az a nagy zsák bele fog férni abba a kicsi huzatba, nyugi, bele fogod tudni gyűrni!

 • Viaszos füldugó. Néha bizony kell, hihetetlen, mennyien horkolnak a világon, és mindezt milyen közel az ember füléhez teszik. A viaszos azért jó, mert a formáját te alakíthatod, gyurmázhatod. Érdemes már előre bekészíteni a hálózsák zsebébe, hogy ha éjjel szükség van rá, azonnal kéznél legyen!

 • ’Alvós’ nadrág: főleg a nőknek és főleg azokon a szállásokon jön jól, ahol egy nagy teremben koedukáltan alszanak a zarándokok. Pizsamának is könnyű, vékony nadrágot, vagy sortot válassz!

Tanácsok pakoláshoz

 • Vászonzsák, orkán anyagú huzat: a ruháidat lehetőleg ne zörgős nájlonzacskóban tartsd! Az  esetleges nedves ruha bebüdösödhet és nagyon nem fognak szeretni a zarándoktársak, ha a kora hajnali pakolászáskor elkezdesz zacskót zörgetni. A ruhák tárolására válassz inkább vászonzsákot, vagy orkán anyagú huzatot! Vagy válassz hálós mosózsákot! Ha a zarándokszállás ágyán nincs párna, a vászonzsákban lévő tiszta ruháidból tudsz csinálni magadnak egy kispárnát.

 • Ne feledd a fő szabályt: mindenből a lehető legkisebbet, legkevesebbet, legkönnyebbet!