Útjelzések

Mivel a magyarországi Szent Jakab-út a Camino de Santiago zarándokút része, ezért a jelzések is igazodnak a Camino jelzésrendszeréhez.

Útmutató jelek:

A zarándokút jele a sárga fésűskagyló. Útjelzésként mindig a kagyló feneke – a fésűinek képzeletbeli találkozási pontja – mutatja a továbbhaladási irányt. A jel sokszor kiegészül sárga nyíllal.

Leggyakrabban előforduló jelzés a 10x12cm-es fehér mezőben a sárga fésűskagyló. A jel lehet fára festett, vagy fémlapra festett.

  

A zarándokút alternatív, ’Peregrinus’ útján a fehér alapban kék színű kagyló jelet kell követni.

Főleg településeken belül fordul elő a 10x20 cm-es műanyag tábla, amelyen kék alapon sárga kagyló és sárga nyíl jelzi az utat.

Szintén főleg településeken, közlekedési jelzőtábla oszlopokon találhatók kör alakú matrica jelzések.

Jellemzően településeken kívül, mezőgazdasági területeken láthatóak a betonból készült útjelző oszlopok, ezeken kék alapon sárga kagyló és sárga nyíl szolgál útjelzőül.

Településeken és azokon kívül is egyaránt előfordulnak akácfa útjelző oszlopok, amelyek azonkívül hogy irányt mutatnak, még célpontokról, távolságokról és időtartamokról is szolgáltatnak információkat.

Itt-ott látható még a sárga szalag is irányjelzőként:

 Egymásnak is hagyhatunk jeleket ...:

... és 'zarándok sms'-eket:

  

Az ajánlott szálláshelyeket ’Zarándokszállás’ feliratú, kagyló jellel ellátott táblák jelzik. A megjelölt szálláshelyek kedvezményes árú igénybevételére csak érvényes, magyar zarándokigazolvánnyal rendelkező zarándokok jogosultak.

Nyári zarándoklatunk emblémája Simon András grafikusművész alkotása: