2. lépés - Milyen hátizsákkal menjek?

A zarándokúton az egyik legfontosabb kísérőd a hátizsákod lesz. A zsák viszi mindenedet, ami kellhet az úton, neked viszont vinned kell a zsákodat a hátadon a legnehezebb időjárási- és terepviszonyok között is (feltéve ha nem taxiztatod). Egy jól megválasztott, jól beállított és jól bepakolt zsák nem fogja megkínozni a gerincedet és az ízületeidet, nem fog külön kellemetlenségeket okozni neked. Ezért nem mindegy, hogy milyen zsákot választasz és azt hogyan állítod be.
Érdemes jól felszerelt túraboltban körülnézni, ahol széles a választék! A jó minőségű hátizsáknak megkérik az árát, cserébe nagyon megbízható, nagyon strapabíró útitársat kaphatsz. Ha megteheted, ne spórolj rajta! Megoldás lehet az is, ha kölcsönkérsz valakitől egy hátizsákot, de ebben az esetben is nézd meg alaposan, próbáld föl többször is, hogy biztosan passzoltok-e egymáshoz!
A hátizsák kiválasztásánál ne a márkanév legyen az első! A modern zsákoknak már mindegyike kb. ugyanazt tudja nyújtani kialakításban, felszereltségben, megbízhatóságban, strapabírásban stb. Inkább az alapján dönts, hogy a zsákokat felpróbálva melyiknél érzed úgy, mintha azt pont rád öntötték volna!

Ezek a szempontok segíthetnek neked a hátizsák kiválasztásánál:

Méret:
A legtöbb hátizsák esetében a modell fantázianeve már tartalmaz egy számot is  - pl. Deuter Aircontact 50(+15). Az első szám a hátizsák alap űrtartalmára utal, ami literben van megadva, az esetleges plusz szám pedig a bővíthetőséget jelöli, ugyancsak literben megadva.
Legelsőnek azt döntsd el, mekkora zsákkal szeretnél útra kelni! De vigyázni kell, mert hajlamosak vagyunk a zsákba addig pakolni, amíg csak van hely. Közepes méretű hátizsák elég! Azon belül:
- Ha nyáron mész, másfél hónapnál kevesebb időre, nem viszel sátrat, akkor általában egy 30-40 literes zsák elég!
- Ha hidegebb időben mész (a téli zarándoklat mindig több felszerelést igényel), több hónapos utat tervezel, esetleg sátrat is viszel magaddal, akkor inkább a 40-50 literes zsákok közül válassz!

Önsúly:
A hátizsák önsúlya ne legyen több mint 1 kg.

Forma:
Vannak nagyobb oldalzsebekkel ellátott, szélesebb zsákok és vannak keskenyebb, magasabb formájú zsákok. A kiválasztásnál vedd figyelembe, hogy a keskenyebb zsákkal a hátadon a kezed szabadabban tud majd mozogni és szűkebb helyeken is elférsz, a zsák nem fog beakadni semmi bozótba, tüskébe. Viszont nem biztos, hogy kézipoggyászként szállítani tudod majd a repülőn (ha azzal utazol), mert ’kilóg’ a sztenderd méretből. 

Női és férfi hátizsák:
Sok modellnek van külön női változata. Ezeknél a hátizsákoknál a vázakat úgy alakították ki, hogy az megfeleljen a női anatómiának. A hátizsák felsőtest része általában kisebb és szűkebb, mint a férfi modellek esetében, a derékheveder és a mellheveder is követi a női testforma adottságait, a vállpánt pedig szűkebb, mint a férfi modelleké. Kezdésnek válassz nemednek, de leginkább váll-, mell- és csípőszélességednek megfelelő kialakítású hátizsákot!

Állítható hátmagasság:
Sok zsákot úgy alakítottak ki, hogy a vállpántjainak magassága állítható legyen, hogy jól illeszkedjen a hát hosszússágához. Mivel fontos, hogy út közben a csípő- és vállheveder is jó helyen legyen, így részesítsd előnyben az állítható hátmagasságú hátizsákokat!

Szellőzés:
A hátizsák hordása miatt jelentősen csökken a hátunk szellőzési lehetősége. Pláne igaz ez Spanyolországban és a tavaszi-nyári időszakban. Számolnod kell vele, hogy izzadni fogsz a zsák alatt, ezért igyekezz olyan modellt választani, aminek jól szellőző hátrendszere van! A hátszellőzést a hátizsák-gyártók különböző módokon igyekeznek segíteni.
- A hátrész belsejébe beépített szellőző csatornák és rétegek: előnye, hogy a zsák a háthoz simulva marad, így a súlypont és a teherelosztás jobb, hátránya, hogy mivel a zsák teljesen a hátra simul, ezért a hátizzadás nem küszöbölhető ki teljesen.
- Külső, hálós hátszellőző: előnye, hogy a hát jobban tud szellőzni, kevésbé izzad be, hátránya, hogy a hátizsák így pár centiméterrel eltávolodik háttól, és így a távolabbi súlypont miatt a teherelosztás kis mértékben ugyan, de kevésbé tökéletes.

Esővédő huzat
Általában minden túrahátizsákhoz van külön esővédő huzat. Vagy egy gumis pánttal a zsákhoz rögzítetten, vagy külön tasakban, rekeszben található a zsák belsejében. Így eső esetén csak elő kell húznunk, és a hátizsákra borítanunk. Az esővédő huzat meglétét nem árt ellenőrizni vásárlás előtt! 

Folyadéktároló tasak és rekesz
Majd minden hátizsák rendelkezik már olyan belső zsebbel, amelybe behelyezhetjük az italtároló tasakot, amelyet általában külön árusítanak, de néhány hátizsáknak tartozéka. A belső folyadéktárolás előnye, hogy a 2-3 literes tasakot ritkábban kell utántölteni, a zsák belsejében lassabban melegszik fel a benne tárolt folyadék, a zsákból kivezethető cső jóvoltából pedig bármikor, akár menet közben is lehet inni. 

Zsebek, fülek
Jó, ha a hátizsákon van oldalsó, elülső, deréköv zseb és tetőzseb. Ezekben a kisebb tárgyaidat, a napközben is szükséges felszereléseidet tárolhatod.
A fülekre is szükség lehet, például ha előző nap nem száradtak meg a ruháid, és napközben a hátizsákodra kell teregetned, a fülekre tudsz csipesszel, biztosítótűvel rögzíteni

Jelző síp
Némely hátizsákon a mellheveder csatján kis sípot is találsz. Sose legyen rá szükséged, de vészhelyzetben jól jön, hogy ezzel az éles hangú síppal fel tudod hívni magadra a figyelmet.

Övtáska
Bár a hátizsák zsebeiben is tudod tárolni az irataidat, pénzedet, telefonodat, a vizedet, de gyakran előfordul, hogy korán érkezve egy szálláshelyre délután, vagy este sétálni fogsz a településen – immár hátizsák nélkül. Hogy ilyenkor is kényelmesen tudd magaddal vinni az értékeidet, érdemes a hátizsák mellett egy külön övtáskát is beszerezned.

A hátizsák beállítása

Ha nincs jól beállítva a zsák, jönnek a sokszor hallott nyak, váll-, hát-, vagy épp derék-panaszok. Pedig csupán pár perc jól beállítani a hátizsákot, és ezeket a bajok megelőzhetőek!

A jól beállított hátizsák legfőbb ismérvei:
- kellően felfekszik a hátadra, így lépéseid által nem mozog, ha hirtelen fordulsz, leülsz, felállsz, nem billen el semerre sem a hátadon, olyan, mintha össze lennétek nőve.
- a benne cipelt súly nagyobbik részét a csípőd veszi fel, és válladra csak kevés teher nehezedik. A csípő–váll tehereloszlásnak kb. 60-40%-nak kell lenni. 

Hogyan állítsd be a hátizsákot?
- Ha nem vagy biztos benne, melyik hevedert hogyan és mennyire kell meghúznod, kérj segítséget a bolti eladóktól, vagy tapasztalt túrázó/zarándok ismerősödtől!
- A legtöbb túraboltban vannak homokzsákok, ezekből tegyél a kiválasztott zsákba oylan súlyút, amekkora lesz kb. a zsákod az úton!

1. A hátizsák helyes beállításához – még mielőtt felvennéd – lazítsd ki az összes hevedert. Legyenek lazák a derék- és vállpántok, valamint a stabilizálók is.
2. Ezt követően vedd fel a zsákot, majd csatold be a derékpántot úgy, hogy annak közepe a csípőcsontjaidon keresztül húzódjon. A derékpánt helyes beállításának nagyon fontos szerepe van, mivel a magaddal cipelt súly nagyjából 60%-át a csípődnek kell felvennie! Ha túl magasra állítod, a hasadat fogja nyomni, ha pedig túl alacsonyra, akkor a feneked és a combod felső részét dörzsöli majd, ráadásul a válladra is aránytalanul nagy terhet ró! Ez kisebb zsákoknál – 40 liter alatt – talán nem lesz annyira rossz, de hosszú távon kényelmetlenné teheti a hátizsák viseletét.
3. Miután megvagy a derékpánt beállításával, húzd meg a vállpántok hevederjeit, de ne túl szorosan! Csak annyira feszítsd meg, hogy rásimuljanak a vállpántok a lapockáidra. A hátizsák simuljon a hátadhoz! Ha be tudsz nyúlni a vállpánt és a lapockád közé, nem jó!
Ideális esetben, amikor a derékpánt a csípőcsontodon fekszik, a vállpántok pedig rásimulnak a válladra, a zsákod párnázásának felső része a lapockáidon pihen. No, persze nem vagyunk egyformák, így előfordul, hogy egészen más eredményt kapunk. Ilyenkor jön jól, ha a hátizsák hátmagassága háthosszúságunkhoz állítható!


4. Ha már jó a hátmagasság, és helyén a párnázás, húzd meg a kiegyensúlyozó hevedereket is (vállpántokat a hátizsák törzsével összekötő hevederek). Ennek hatására a zsák még jobban a hátadra simul, még stabilabban fog állni, ám ha túlhúzod, a zsák felső része a fejed mozgásterébe kerül.
5. Ezeket követően már csak a mellhevedert kell becsatolnod, aminek magassága ideális esetben változtatható és így személyre szabható. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros a heveder, ne akadályozzon a szabad levegővételben! Női zsák esetében különösen fontos a mellheveder becsatolása, hogy lásd, elég-e a pánt hosszúsága a mellkasodra!
6. Finomítás. Utolsó lépésként valószínűleg egy kicsit vissza kell lazítani a vállhevedereken, hogy igazán kényelmes legyen, illetve hogy ezzel is fokozd annak esélyét, hogy a csípődön viszed a terhet. 

- Ha mindezekkel kész vagy, mindenképp próbáld ki a zsákkal való mozgást is! Járkálj, forogj vele jobbra-balra, ülj le, állj fel, dőlj előre, oldalra! Ha jól állítottad be a vállpántot és a hevedereket, akkor mozgásnál, dőlésnél, forgásnál a vállpántok a helyükön maradnak, nem akarnak lecsúszni, a zsák nem leng ki a hátadon és a karjaidat is szabadon tudod mozgatni. 

Ha úgy érzed, a hátizsák szinte eggyé válik a hátaddal, a súlyát nem is nagyon érzed, kényelmesen, szabadon tudsz vele mozogni, akkor az a zsák lesz a te zsákod!