Camino itthon

Indulj el, hogy megérkezhess!

A magyarországi Szent Jakab-út becsatlakozott az egész Európán átívelő, hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Utunk immár a nagy Camino szerves része. Ez azt jelenti, hogy nemcsak gyakorlati felépítésében – európai szabványhoz igazodó jelzések, szállásrendszer kiépítése, zarándokútlevél stb. – követi a Camino hagyományait, de szellemiségében is csatlakoznia kell az európai zarándokút értékeihez.

A magyar Szent Jakab-út mindenki előtt nyitva áll, aki nyitott az út által közvetített szellemi-lelki értékekre és tiszteletben tartja azokat. Maga az út és a nyári zarándoklat a keresztény lelkiségben fogant, minden jó szándékú, kereső embert befogadó kezdeményezés. Az ősi hagyományokat követve egy időre eltávolít az otthoni, megszokott világunktól, hogy figyelmünket az örök hazánkra irányítsa. A találkozások megcsillantják a közösség erejét és örömét, amire mindnyájan meghívást kaptunk. Egymás támogatásában, vigasztalásában pedig felismerhetjük a minket gyógyító, oltalmazó Isten jóságát.

Célunk, hogy a Szent Jakab útjára lépő vándor Istenre, a természetre, embertársaira és önmagára odafigyelő zarándokká váljon. Bármilyen messziről is induljon, az úton átélt élmények által közelebb kerüljön Istenhez, a szeretetben kibontakozó élethez és megerősödjön a hitében. Célunk, hogy a megérkezés reményében elfogadjuk az emberi létezés korlátait, tudjunk megbocsátók és újrakezdők lenni. A készülődés, úton levés és búcsúzás ismétlődő körforgásában az elindulásra biztatjuk kereső embertársainkat.

„A hajó a kikötőben biztonságban áll. De nem arra való.”
(John S. Shedd)

 

Camino Húngaro
A magyarországi Szent Jakab zarándokút alapútja Budapestről, a Nulla kilométerkőtől indul, és mintegy 200 kilométer után ér a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab-templomhoz, amely régi korok zarándokútjainak is fontos állomása, megállóhelye volt. A zarándokút Magyarország szépségekkel teli tájain vezet, át a Zsámbéki-medencén, a Gerecse hegységen, majd a Kisalföldön és a Hanságon. Az út olyan látnivalókat érint, mint például a zsámbéki romtemplom - amely a lébényi templommal egy időben épült -, a tatai vár, a pannonhalmi bencés főapátság, Győr belvárosa. A Szent Jakab-út Lébényből továbbvezet Mosonmagyaróvár, Rajka, innen pedig Szlovákia, majd Ausztria felé, és Wolfsthalban becsatlakozik az egész Európán átívelő, Santiago de Compostelába vivő hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Ezzel Magyarország is bekapcsolódott az európai Camino útvonalába, és lehetővé vált, hogy Budapestről akár egészen Santiagoig elgyalogolhasson bárki, akit szíve Szent Jakab útjára hív.

Camino Benedictus
A magyarországi Szent Jakab zarándokút bencés kolostorokat összekötő ága, a Camino Benedictus a tihanyi bencés apátságtól indul, és mintegy 170 kilométer után ér a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab-templomhoz, amely régi korok zarándokútjainak is fontos állomása, megállóhelye volt. A zarándokút Magyarország szépségekkel teli tájain vezet, át a Tihanyi-félszigeten, a Bakonyon, majd a Kisalföldön és a Hanságon. Az út olyan látnivalókat érint, mint például a tihanyi őslevendulás, a vászolyi Szent Jakab-forrás, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a bakonybéli bencés monostor, a pannonhalmi bencés főapátság, Győr belvárosa. A Szent Jakab-út Lébényből továbbvezet Mosonmagyaróvár, Rajka, innen pedig Szlovákia, majd Ausztria felé, és Wolfsthalban becsatlakozik az egész Európán átívelő, Santiago de Compostelába vivő hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Ezzel Magyarország is bekapcsolódott az európai Camino útvonalába, és lehetővé vált, hogy Budapestről akár egészen Santiagoig elgyalogolhasson bárki, akit szíve Szent Jakab útjára hív.