Camino-irodalom magyarul

 Útikönyvek
 


Brierley, John: Camino de Santiago - Zarándok útmutató

Portus Vitalis , 2017

ISBN: 9789630839570

El Camino - Az Út amely a Pireneusok francia oldalától indul és a galíciai Santiago De Compostelába vezet mintegy 800 kilométeren keresztül. Csodálatos ébredés tanúi lehetünk, amelynek során az elmúlt tíz évben visszanyerte méltó helyét ez a sokat emlegetett keresztény zarándoklat. Nem újkori divatról van szó, az ősi út már egy évezred óta változtatja meg az emberek életét. Az út mentén elhelyezkedő 1800 épület - bizonyítva a hit erejét - 1993-ban elnyerte a Világörökség címet. Az évszázadok során milliók járták végig és kaptak jelentős erőt a lelki megújuláshoz és átalakuláshoz. Az utat járva nyitottá válunk a bennünk és körülöttünk levő bölcsességre. Amikor elhagyjuk a szokások és elvárások korlátait képessé válunk a változásra és a megújulásra. Az út jutalmaként részesülhetünk a belső felfedezés kalandjában. 
- 288 oldal színes képekkel - teljes útvonal áttekintő és a 33 napi szakaszra osztott részletes térkép - zarándokszállások és egyéb szállások listája - 14 várostérkép - gyakorlati tanácsok amelyek tartalmazzák többek között az alábbiakat: felkészülés az útra, felszerelés és ruházkodási javaslat, alapvető kifejezések szótára, törtélnemi áttekintés. A praktikus gyakorlati útmutató mellett a könyv tartalmaz minden szakaszhoz lelki útmutatót is, továbbá egy kérdéslistát amelynek segítségével felkészülhetünk a zarándoklat spirituális küldetésére is. Formájában a könyv a lehető legkisebb súlyú és praktikus méretű.
 

 


Brierley, John: Camino Portugués - A Portugál Út - Zarándok útmutató

Portus Vitalis , 2013

ISBN: 9789630859820

Sok zarándokút vezet Santiago de Compostelaba, de talán a legnagyobb lelki jelentősége a - Camino Portugués - a Portugál Út néven ismert útnak van. A Portugál Camino szoros kapcsolatban van Szent Jakab valóságos életével és halálával. Itt hirdette először Krisztus üzenetét az Ibériai félszigeten és erre haladt utolsó útja is. Nem csoda hát, hogy a Francia Út után ez lett a második legnépszerűbb zarándokút Santiagoba. Ez a legfrissebb kiadás már tartalmazza a teljes útvonalat és a szállások listáját - beleértve a Lisszabon - Portó szakaszt is. Ugyan kevesebb a zarándokszállás, de a teljes út végig jelölt és járható. 
- teljes útvonal áttekintő - 23 napi szakaszra osztott részletes térkép szintmagasságokkal, alternatív útvonal javaslatokkal - zarándokszállások és egyéb szállások listája - 14 várostérkép - a felkészülést és az utat segítő gyakorlati és spirituális tanácsok - felszerelés és ruházat lista - a modern Portugália és a történelmi vonatkozások bemutatása - személyes reflexiók és inspiráló idézetek
 

Dr. Pfliegel Péter: Camino del Norte - Camino Primitivo zarándok útikalauz

2. kiadás, 2018.

Hiánypótló útikalauz az Északi-útról és a Primitivóról! 
Részletes útleírások, kilométer-adatok, szállások, bárok címe, és még sok praktikus adat az útról.

Dr. Pfliegel Péter: Vía de la Plata - Camino Sanabrés zarándok útikalauz


Szerzői kiadás, 2019.

A gyalogos zarándokoknak szóló 132 oldalas útikalauz kicsi (11,5 x 21 cm-es), könnyű, combzsebbe csúsztatható könyv. Az autentikus spanyol és számos egyéb forrás alapján született mű a Sevillától Santiago de Composteláig vezető 986 km hosszú zarándokutat ismerteti. A könyv 37 szakaszra bontva tárgyalja az utat. Az egyes szakaszokat ismertető fejezetek három részből állnak: Az „Útleírás” az adott szakasz legfontosabb pontjaira, útválasztási lehetőségekre és a terepviszonyokra helyezi a hangsúlyt. A „Látnivalók” rész a szakaszon fekvő, vagy ahhoz közel eső, megtekintésre érdemes dolgokra hívja fel a figyelmet, azok koordinátáit is megadva. A „Zarándokszállások” alfejezet a szakaszközi, illetve szakaszvégi szállások– összesen 123 zarándokszállás és 194 egyéb szállás – legfontosabb adatait adja meg. Az útikalauz térképvázlatokkal és szintdiagramokkal is segíti az egyes szakaszokra való felkészülést, illetve az azokon való eligazodást.

 


Rother útikalauz, Cordula Rabe: Szent Jakab-zarándokút - A Pireneusoktól Santiago de Composteláig


Freytag & Berndt, 2017

ISBN: 9789639458949

Régebben a zarándokok vallásos lelki gyógyulásukat keresték, a mai zarándokok önmaguk megismerése és megtalálása miatt kelnek útra. Ha valaki eljut Santiagóba, nem feltétlenül fog más emberként haza érkezni. Amennyiben az ember a fenti képzetektől megszabadulva kezdi el ezt a hosszú utat, úgy van esélye, hogy átélje azt, amit a Szent Jakab-zarándokút valójában jelent: egy egyszeri személyes élményt.
Ez egy olyan útvonal, ahol magasságok és mélységek váltják egymást, ahol folyamatosan meglepetésekkel és elragadó emberekkel találkozhatunk. Az első megkapó benyomások gyakran csak sokkal később, a mindennapi életünkben fejtik ki hatásukat. Az Úton zarándoklóknak nyújt segítséget ez a kalauz praktikus, hasznos információkkal, tényekkel és adatokkal. A 2. javított kiadás újdonsága az útvonalakhoz letölthető GPS-trackek.
 


 Élménybeszámolók, regények, ismeretterjesztő irodalom

Az ötödik evangélium – szentföldi zarándok útikönyv
Szerkesztő: Sándor Bertalan Brúnó

Magánkiadás, 2021.
ISBN: 9786150104577


 

Vedd le a saruidat! – mondja egy eddig ismeretlen, titokzatos hang az égő csipkebokorból Mózesnek, „mert a hely, ahol állasz, szent föld” (Kiv 3,1–6). Szentföld, a bibliai elbeszéléseknek otthont adó tájak, a zsoltáros Dávid és a bölcs Salamon otthona. Itt születtek a lángoló szavú próféták és az ihletett szent írók.
Az ötödik Evangélium a Szentföld maga, mert már a puszta létével is annak az örömhírnek a hordozója és tanúja, aminek a szolgálatába szegődtünk (vö. Kol 1,23). Amikor ide látogatunk, a teljes írott kinyilatkoztatás elevenedik meg a szemünk előtt. Minket (keresztényeket) ide köt a hitünk születésének a helye; itt van minden egyház anyja. Olyan csoda, ahol teljesen érthetővé válik az Evangélium; hazatérve pedig másként tudjuk olvasni és hallgatni ezeket az ősi szövegeket.
Három élethelyzetben javasolt elolvasni ezt a könyvet:

  • Szentföldre indulás előtt,
  • a már hazatért zarándokoknak,
  • és utazás helyett is élményszerű képet kaphatunk a segítségével.
További információk: facebook.com/az.otodik.evangelium
Megrendelés: sandorberci@gmail.com

 

Dukát Csilla:
Jelen - Lelki útitárs


 

Hosszú az út a küszöbödtől Composteláig, a félelmektől a legnagyobb bizonyosságig.
Hogy ne csak hossza, de mélysége is legyen zarándoklatodnak, indulj el a belső úton is!
Hozz magaddal egy kérdést, és húzz egy Jelen kártyát! Ahogy az útjelzések segítenek a jó ösvényen maradni és eljutni a célhoz, úgy a Jelen kártyák képei, szimbólumai, gondolatai is segíthetenek közelebb jutni a válaszaidhoz.
Mit jelent neked a kihúzott kártyán látható fotó és grafika, mit üzen az ott olvasható lelki impulzus, merre vezet téged mindez a válaszaidat keresve?
A Jelen kártyalapok elkísérnek téged zarándoklat előtt, közben vagy után, de jelen lehetnek a hétköznapjaidban is!
Legyél jelen az úton!
Tartalom: 49 kártya + 1 ismertető kártya
További információ és megrendelés: forms.gle/zT493QpucVcKCqct8

Kiss Antal – Hettyei Ágota:
Camino breviárium – Kis lelki navigátor

Grafcom Media Kft, 2020


 

A világunknak ma ebben, a körülöttünk zajló lelki háborúban mindennél jobban szüksége van a teremtő Istenre, a hit erejére. Ez a kis könyv ebben segít. Egy házaspár járta végig az ősi zarándokutat, az El Caminót, sokat tekintettek együtt felfelé, kiáltottak nap nap után Istenhez.

Ez a könyvecske különleges képes minibreviárium, lelki navigátor utat (té-)vesztett világunkban. Érdemes harminchárom napra társunknak választani, a Szentírás és az ezredforduló pápáinak gondolataival együtt járni a belső utat, mely felfelé vezet.

Magyar zarándokutak

Kossuth Kiadó, 2020.

A könyv fejezetei nagy kalandra hívják az olvasót: kilépni a mindennapokból és közel kerülni a tájhoz, amelyben a természeti és az épített környezet együtt jelenik meg a hozzájuk kötődő elbeszélő hagyománnyal, és közel kerülni a tájban élő, alkotó emberekhez. A szépségeket látva, az értékeket megismerve rácsodálkozhatunk a teremtett világ gazdagságára és magára a Teremtőre. Ráébredhetünk gazdagságunkra, de felelősségünkre is egyúttal.
Az album egyesületünknél – Budapesten belüli személyes átvétellel – igen kedvezményesen, 5500 forintos áron vásárolható meg. Megrendelés, a budapesti átvételről egyeztetés a rendeles@szentjakabut.hu email címen!

Máté-Horváth Nóra: A Camino maga az Élet

Ez nem egy szokásos könyv a Caminóról.
Nemcsak azért, mert a történet a klasszikus útvonal helyett a kevésbé ismert, óceán parti északi utat követve halad Santiago de Compostela felé. Műfajilag is más: nem útinapló, nem zarándokkalauz, és nem élménybeszámoló… talán még csak nem is teljesen a Caminóról szól. Ez a könyv ott kezdődik, ahol a többi véget ér: a tanulságoknál.
Nem az út élményein keresztül mutatja be a következtetéseket, hanem a szerző következtetésein keresztül mutatja be az utat. Nem a caminós mindennapokról szól, hanem mindarról, amit az út adni tud. Szól életről, döntésekről, vándorlásról és halálról. Szól az orvosi létről és annak átrajzolásáról. Szól örömről, ragyogásról és bánatról. Szól találkozásokról és búcsúkról, barátokról és magányról, és végül: szól a szerző belső átalakulásáról. Máté-Horváth Nóra orvos-coach sajátos és lendületes könyvében a fejezetek Baszkföldtől Galíciáig, kérdésektől válaszokig kísérik a szerzőt, és eközben az Olvasó is lesétálhatja a maga belső Caminóját.

Túri Sándor: A Zarándok - A belső én felfedezése az El Camino úton


Szerzői kiadás, Budapest, 2019
ISBN: 978 615 00 5251 9
Kereskedelmi forgalmazás: a Szent István Társulat hálózatán belül.

"Egy küzdelmes, magával ragadó testi és lelki zarándoklatra hív bennünket a szerző, aki 2007 nyarán járta végig a Santiago de Compostelába tartó Szent Jakab utat. A kötet nem turistáknak szóló útikönyv, helyette egy önmagával vívódó fiatalember lelkébe nyerhetünk bepillantást, ki nem kevesebbre vállalkozott, mint rálelni az értelmes életcélra, a haszontalanul eltöltött évek, évtizedek után. A földrajzi értelemben vett állomások csupán keretét adják annak a harcnak, ahol már nem működnek a félmegoldások, mert a továbbhaladás, az egész emberré válás, olyan személyes és letisztult istenkapcsolatot követel meg, melynek tükrében végre feltárulhat előttünk a legbelső énünk. "


Antal Judit: Igazgyöngy - Ezer kilométer a Szent Jakab - zarándokúton.


Barbori, 2011

ISBN: 9789638821621

A könyv szerzője: Antal Judit, a könyvében bemutatja az El Camino zarándokutat, amit férjével járt végig 2010 nyarán Spanyolországban. Közel 1000 km-t gyalogoltak, hogy Santiago de Compostelán keresztül eljussanak Fisterrába, a „világ végére”, az Atlanti Óceán partjára. A 46 napos út leírása 320 oldalon keresztül színes fotókkal mutatja be a zarándokok életmódját, az utat, és ízelítőt nyújt Spanyolország nevezetességeiből, kultúrájából. Emellett a szerző lelki utazását, a problémákkal való megküzdését is végigkísérheti benne az olvasó.
 


Antal Judit: Igazgyöngy 2 - Újabb nyolcszáz kilométer a Szent Jakab-zarándokúton


Barbori, 2015

ISBN: ?

Antal Judit és férje Bánházi György 2015 nyarán újabb két zarándokutat, összesen 800 km-t gyalogolt végig. A portugál úton Lisszabonból és az angol úton Ferrolból indultak el, hogy megérkezzenek Santiago de Compostelába. Az útról Judit Igazgyöngy 2 címmel könyvet írt, amelyben a saját élményeit férje fotóival illusztrálta. A könyv egyfajta útinapló, bemutatja az utat, a látottakat, de bepillanthatunk a szerző lelkébe is. Így mi hallgatók, olvasók, magunk is részeseivé válhatunk ennek a különleges élménynek.


Baán Csaba:  Pamplonától Santiágóig

Buen Camino Bt., 2005


ISBN: 9789634309970

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik olyan egyszerűnek tűnő kérdésekre keresik a választ, mint mondjuk: - KI VAGYOK ÉN?! A megoldást mindenkinek önmagának kell megtalálnia! De az ehhez hasonló utazások, melyek nem csak a kikövezett úton, hanem ezzel egy időben, lelkünk rejtett ösvényén is haladnak, segítenek abban, hogy megleljük kérdéseinkre a számunkra helyes válaszokat! A Szent Jakab út egyike a keresztény világ három legnagyobb európai zarándokútjának. A zarándokok többféle útvonalat is választhatnak céljuk elérésére. Ebben a könyvben a legtöbb szó a Camino Frances-ről, vagyis a francia útról esik. A franciaországi Saint-Jean-Pied-de Port-tól, a Spanyolországban lévő Santiago de Compostela városáig, Szent Jakab apostol sírjáig tart az utazás. Keresztülvezet minket Észak-Spanyolország történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag tájain. Az útvonal teljes hossza kb. 780 km. Ebből valamivel több, mint 700 km-t sikerült gyalog végigjárnom. Ezzel a könyvvel ennek a csodálatos négy hétnek szeretnék emléket állítani! Biztatni, rávenni mindenkit, hogy lépjen ki a hétköznapok taposómalmából, és egy egyszerű felszerelés, valamint egy kis lelkierő segítségével, induljon el egy ilyen, egész életre szóló utazásra. (A szerző)

 


Bernáth Zsolt:  Mind:egy

Underground Kiadó, 2013


ISBN: 9789630876049

A kéziratnak, a régi füzetnek, amelyet Mesteremtől kaptam, olyan volt a tapintása, mint dédanyám régi imakönyvének, amelyet a fiókomban őrzök a halála óta, becsomagolva, védve a jövőnek. Igyekeztem megélni a pillanat nagyszerűségét miközben felnyitottam, de talán a túlzott igyekezet miatt, nem éreztem semmi különöset. Nem szólaltak meg a fanfárok, a gyertya fénye sem lobbant el valami hirtelen fuvallat hatására, ahogyan a filmekben szokás. Mindössze kinyílt a Múlt egy régen behajtott ajtaja: nem harsányan, nem zajosan… szelíden, amilyenek a Mester szavai voltak…

Bernáth Zsolt regénye egy misztikus utazásra visz, amely során egymástól térben és időben elválasztott emberek sorsa találkozik: egy családfakutatás-megszállott férfi, aki egy titokzatos kézirat birtokába jut, két középkori zarándok, akik a Szent Város felé tartanak, és egy kisfiú története, aki születése körülményeit kutatja egy hegyek között megbújó kis faluban.


Bidnay Csaba, Simon Brigitta: Együtt külön utakon - A mi Caminónk


Édesvíz Kiadó, 2010

ISBN: 9789635290703

KÉT TÖRTÉNET EGY RENDHAGYÓ KÖTETBE KÖTVE! 

Adva van egy harmincas éveiben járó, kétgyermekes házaspár, akik külön-külön, és együtt is válaszúthoz értek az életükben. Egymás iránt érzett szerelmük azonban elég erős ahhoz, hogy helyre akarják hozni, ami elromlott. Ekkor indulnak el – együtt, külön utakon –, hogy felfedezzék önmagukat, számot vessenek az eltelt évekkel, és ezáltal jobban megértsék a másikat, új alapokra helyezve közös életüket. 

Brigi a Camino végigjárását vette célba, hogy megtalálja elveszett önállóságát, azt a belső lényeget, amelynek köszönhetően végre a neki rendelt életet élheti. Csaba pedig biciklire szállt, hogy eljusson az Atlanti-óceán melletti spanyol partokig, s az út során végiggondolja, mi is fontos számára igazán az életben. A zarándoklataik során szerzett élmények minden várakozásukat felülmúlták. Ezért úgy érezték, vétek lenne mindezt megtartani önmaguk számára.
 

Bombicz Barbara:  Saját ösvény

Palatia Kiadó, 2015
 

ISBN: 9789637692703

 

Camino napló a művészet és a lélek szabadságáról táncos szemmel.


Coelho, Paulo:  A zarándoklat - Egy mágus naplója


Athenaeum Kiadó, 2007

ISBN: 9639615825

Paulo Coelho 1986-ban indult el a santiago de compostella-i zarándoklatra. "Azokban a napokban - vallja a szerző - spirituális érdeklődésem abból a meggyőződésből indult ki, miszerint léteznek titkok, rejtélyes utak, amelyeket néhányunk képes lehet megérteni és irányítani, annak ellenére, hogy mindez a legtöbb halandó számára nem sikerülne. Azt gondoltam, hogy ami elvezet az élet rejtélyeinek megismeréséhez, az csak komplikált, nehéz próbatétel lehet." Ez az utazás valódi beavatássá vált, és Coelho minden addigi tudását megváltoztatta annak az egyszerű és természetes igazságnak a felismerése, miszerint "a Rendkívüli az Átlagemberek útján rejtezik". Íróként annak szentelte magát - érthető és gördülékeny stílusában -, hogy feltárja lelkünk belső gazdagságát, és hogy mindannyian részesei lehessünk e felfedezésnek. Tehát A zarándoklat nagyon fontos szerepet tölt be a munkásságában. Nem csak azért, mert ez az első azon kiemelkedő könyvei között, ahová Az alkimista című művét is soroljuk, hanem mert teljes képet fest az olvasó számára Coelho emberi természetéről, filozófiájáról és lélektani kutatásának mélységéről.
 


Csukovits Enikő:  Középkori magyar zarándokok


História Könyvtár, 2003

ISBN: 9789638312853

A források
Az úti célok 
A zarándokok indítéka, a zarándoklatok típusai 
Az előkészületektől a hazatérésig 
A zarándokok társadalmi összetételének vizsgálata 
Zarándoklat és vallásosság


Csutka István: Camino Steve - Egy álom nyomában


Magánkiadás, 2016

"Az út amelyen járunk, életünk legfontosabb része, mégis gyakran megfeledkezünk erről, letérünk róla, vagy egyszerűen csak elbizonytalanodunk a keresztútnál. Más-e az enyém? Talán abban, hogy sohasem fordult meg a fejemben, hogy megálljak, vagy feladjam. Aztán egy éjszaka álmodtam valamit. Azt, hogy szeretett édesapám- aki 6 évvel ezelőtt örökre elaludt- a Világ-vége oszlopnál vár rám. Hányszor álmodunk úgy, hogy nem is emlékszünk rá, de ezt olyan kristálytisztán láttam, mintha egy hatalmas mozivászonra vetítették volna. Világ-vége oszlop? Akkor még azt sem tudtam, hogy egyáltalán létezik-e olyan... Így elindultam Európa legnyugatibb csücske felé a Fisterrában található oszlophoz, ahol nem mellesleg az El Camino zarándokút is véget ér, ám 100 zarándokból 95 mégsem megy el addig. Valahogy az első lépéssel együtt elindultak belőlem a szavak, és mondatokká, fejezetekké, majd egy könyvé álltak össze, mert az út alatt írt blog, majd az előadásaim is megmutatták, hogy tudok általuk adni, hogy történetem másokat is inspirál, vagy segít nekik. A könyv 48 oldalas színes kép melléklettel egészül ki.


Demeter D. Zoltán: El Camino a rejtélyek árnyékában 


ISBN: 9789630859745

Kicsoda Carlos? Ez az egyetlen kérdés, amely valóban megválaszolatlanul marad Demeter D. Zoltán immár harmadik könyvében. Az Út, amelyre vállalkoztak feleségével, Máriával, még igazán fiatal embereknek is komoly kihívás. Az El Camino-ról sokan sokféleképpen írtak már, de a szerző megközelítése egészen rendkívüli, sajátos. Egy külső és egy belső, spirituális úton kísérhetjük végig a már nem fiatal, de a jelek szerint örökifjú házaspárt. Az Út zarándoklat, fizikai megterheléssel, testi szenvedésekkel, de ugyanakkor belső zarándoklat is: út önmagunk, Isten és az igaz Lélek megismeréséhez. 
A szerző az úton mindenkitől azt kérdezi: Miért? 
Önmagától is. Erre kaphat választ az olvasó, ha nyitott szemmel és lélekkel olvassa ezt a könyvet.
 


Geleta József: Egy kicsit másképp

Publio, 2012

ISBN: 9781471003615

E könyvet azon zarándoktársaim javaslatára és unszolására írtam, kikkel az utam során találkoztam. Történetem hűen követi az eseményeket. Nem tartalmaz sem kitalált, sem eltúlzott momentumokat. Néha nehezemre is esett leírni magamról olyanokat, amiket tartottak rólam zarándoktársaim, vagy szégyenlős lelkem elhallgatna. E könyv a néha már hihetetlennek tűnő, előre meg nem tervezett zarándokutam valós tartalmát tükrözi.
 


Horváth Beáta: Elindulni sosem késő

Minerva Kiadó, 2014

ISBN: 9789638981530

"Mindegy merre indulunk. A lényeg, hogy úton legyünk, hogy keressük a választ a kérdéseinkre. 
A Camino, az út, olyan, mint maga az élet. Kicsiben, rövidebben, de minden benne van, mindent átélsz. Szépséget, örömöt, megpróbáltatást. A lent és fent érzését, a kétségbeesést, a csodás szárnyalást. Fázol és nevetsz. Pillanatról pillanatra változik minden. Minden érzést megélsz, ami az emberi szívben megteremhet. Olyan, mint egy óriási, csodaszép szivárvány, ami ezernyi színben játszik. 
A könyv szerzője és főszereplője középkorú nő, aki elhatározza, hogy elmegy a Caminóra. 
A könyvben napokra van felosztva a cselekmény. Honnan, hová, hány kilométert tett meg, kikkel, milyen élettörténetekkel találkozott. Közben folyamatosan bontakoznak ki a múlt történései, a nő életének apró mozzanatai, útkeresésének állomásai, az útkeresése közben felmerült gondolatok, érzések, tanítások.
A fő üzenete a könyvnek, hogy soha nincs késő semmihez. Nincs késő, hogy elindulj az utadon. Soha nincs késő ahhoz, hogy beteljesítsd az álmaidat, a vágyaidat. Kiderül, hogy az embernek milyen kevés is elég, hogy a tárgyaknak valójában nincs értékük, hogy a boldogság nem attól függ, mennyi mindent birtokolsz. Ám érzelemből, szeretetből, melegségből soha nem elég. És igaziból csak erre van szükségünk.
Olvasmányos, párbeszédekkel tarkított könyv az Elindulni sosem késő, ugyanakkor szórakoztat, segítséget nyújt, és hasznos tudnivalókat ad a Caminóra készülőknek. 


Hullan Zsuzsa: Bakancskoptató

Ulpius-Ház, 2014

ISBN: 9789633832264

Egy színésznő negyvenkilenc évesen, negyvenkilenc napon át, közel ezer kilométert gyalogol az El Caminón, élete minden egyes évéért egy-egy napot. Zarándokol.Az Út fizikai viszontagságai megviselik, a táj, az időjárás, a szállások, az emberek naponta változnak körülötte. Néhány zarándokkal többször is összeakad – fura, különc, kedves, undok, segítőkész, bolondos, csöndes és kibírhatatlanul lármás emberekkel a világ minden tájáról –, s egyik-másik az „úgysem találkozunk többé” bizonyosságával meséli el neki a saját történetét.Magányos gyaloglása közben egy pillangó, egy virágzó margaréta, egy elhagyatott falu, egy különös eukaliptuszfa látványa fölidézi benne élete sorsdöntő fordulatait, vidéken töltött gyermekkorát, a balesetet, amely derékba törte balerinaálmait, a gyermekeit, a színházat, a szerelmeit, a szexet.Milyen volt az Út? Ő megváltozott a zarándoklat közben? Másként látja azóta a világot? A válaszok itt rejlenek, ebben az elgondolkodtató, szórakoztató, kivételes könyvben.


Kollár János: Megy a csiga hazafelé - Személyes napló a Santiago de Compostelára vezető Szent Jakab-zarándokútról

 

Medicina Könyvkiadó Zrt., 2006

ISBN: 9632439287

„Most, mikor ezeket a sorokat írom, még előttem a Nagy Vándorlás, a Santiago de Compostelába vezető, mintegy 800 km-es gyalogút, ami persze pusztán szerény leképezése annak az Útnak, amelyet Életnek nevezünk. Az utak az Igazság kereséséről szólnak. Így találkozik az Út, az Igazság és az Élet. Róla szeretne szólni ez a könyv.”


Lízna, Frantisek SJ: Tovább kell mennem - Zarándokként Szent Jakab útján

Jezsuita Könyvek, 2013


ISBN: 9789638014474

 "Régebben úgy beszéltek a zarándoklatról, mint „kis halálról”, mert megvolt az esélye, hogy a zarándok nem tér vissza. Egy kicsit én is „meg akartam halni önmagam számára”, imádkozni akartam a barátaimért, jótevőimért és azokért, akiket megbántottam.

Frantisek Lízna SJ 2004 áprilisában indult el Santiago de Compostelába, és augusztusban érkezett meg. Ez a kis könyv a 3000 kilométernyi gyaloglás közben minden nap gondosan vezetett útinaplója. A számos hasonló témájú könyv közül leginkább szikár egyszerűségével tűnik ki. Teológiai elmélkedésekkel vagy belső vívódások lejegyzésével Lízna sehol nem terheli az olvasóit. Megkapó a szöveg puritánsága, néhol a humor határán mozgó hétköznapisága. Ez az út átimádkozott út, de egyben olyan út is, ahol Szűz Máriához, a köztársasági elnökért vagy egy egy elítélt gyilkosért imádkozni épp oly természetes, mint azért fohászkodni, hogy az éjjeli szálláson senkit ne zavarjunk a horkolásunkkal."


MacLaine, Shirley: Camino - A lélek utazása


Édesvíz Kiadó, 2007

ISBN: 9789635289684

Shirley MacLaine csaknem három évtizede kezdett merész vállalkozásában, hogy megossza olvasóival a világ spirituális értelmezése terén szerzett tapasztalatait. Mondanivalójának elevenségét és érdekességét bizonyítja, hogy sikerkönyvei - Találd meg önmagad, Játék az élet, Benső útjaimon - a mai napig számtalan olvasót vonzanak. Legújabb könyve, a Camino minden eddiginél különlegesebb. Egy utazás történetét mondja el: két névtelen, kézírásos levéllel kezdődött, melyek arra ösztönözték Shirley-t, hogy járja végig a Santiago de Compostela-i zarándokutat. A történet során számtalan híres zarándok érkezett ide egész Európából. Ez egy ősi - és a hagyomány szerint varázslatos - zarándokút. Assisi Szent Ferenctől és Nagy Károlytól kezdve Ferdinánd királyon és Izabella királynőn át Dantéig és Chaucer-ig sokan vállalkoztak a cskanem 500 mérföldes út megtételére. Shirley számára a Camino nem csak szellemi, de fizikai kihívást is jelentett. Valóban rendkívüli teljesítmény egy hatvanas éveiben járó nő részéről, hogy napi húsz mérföldet gyalogolva harminc nap alatt teljesíti az erőt próbáló feladatot. Ám még ennél is meghökkentőbb a szellemben és lélekben megtett út, amely évezredekkel korábbra, elmúlt életeken át nyúlik vissza egészen az univerzum keletkezéséig. A rendkívüli intelligenciával, kíváncsisággal és melegséggel megáldott, s az önnön tapasztalati körén kívül eső emberek és helyek iránt kivételesen nyitott Shirley MacLaine írása az elme és a szív páratlan képességeit türközi. A Camino titokzatos energiája révén megmutatkozó felismerések mérlegelése és boncolgatása közepette végigjárja a Compostelába vezető utat, amely fokozatosan egyetemes úttá, a lélek utazásává alakul. Lélegzetelállító látomások és felismerések segítségével Shirley megérti a világegyetem jelentését, benne Atlantisz és Lemúria ősi civilizációjának titkait, bepillantást nyer az emberi genezisbe, a nemi különbségek és a szexualitás lényegébe, meglátja a magasabb szintű szeretet ösvényét.
 


Papp János: Ha menni kell - El Camino


Pannon Művészet Alapítvány, 2013

ISBN: 9789638972200

"Mottó: Három az ember: egy, aki járta, egy, aki járja, egy, aki járni fogja az El Caminót." A Vándor-színész mesél sorozat első könyve a méltán népszerű Szent Jakab zarándok útjáról szól. Papp János színművész gyönyörő képekkel és versekkel illusztált könyvében végig vezeti az olvasót a 900 km-es úton, Saintiago de Compostela-ig, illetve azon is túl, Finisterre-ig, megmutatva, hogy miközben lépdel a láb, lépdel - a maga belső útján - a lélek is.
 

Pető Csilla: Lélektánc a Caminon


Magánkiadás, 2016

 


Rohrbach, Carmen: Az égi ösvény - A Szent Jakab-út


Geographia Kiadó, 2012

ISBN: 9786155105074

A Szent Jakab-út szépségei. Több mint ezer éve zarándokolnak az emberek az észak-spanyolországi Santiago de Compostelába, Szent Jakab sírjához. 
Carmen Rohrbach, a kalandvágyó írónő útra kel, hogy kövesse a múlt zarándokainak nyomait. Egyetlen hátizsákkal és egy zarándokútlevéllel járja végig az út spanyol szakaszát. 
Erdőkön és mezőkön gyalogol keresztül, élvezi a természet magányát, gyönyörködik a csillagos égben, és gyakran kerül közel a teljes kimerültséghez. 
Ám a barátságos, segítőkész emberek, a múlt máig élő emlékei és a természet csodái bőségesen kárpótolják a nehézségekért.

 

 


Sándor Anikó: El Camino - Az út, ami hazavisz


Jaffa Kiadó, 2011

ISBN: 9789639971844

Akik túlélték a halál pillanatát, azt mondják, pár másodperc alatt lepereg a szemük előtt az életük. De csak ott, az utolsó pillanatban kristályosodik ki a lényeg – akkor általában már késő.
Én negyven napot kaptam a sorstól, hogy végignézzem életem filmjét – még időben. Mint amikor a sötétben váratlanul felkapcsolják a villanyt... Megismerhettem a lényeget...
Zarándoklatra indultam, fájdalmas vezeklés lett belőle. Egy olyan „bűnért”, amit nem is tudtam, hogy elkövettem.
Amit itt leírtam, nem a képzelet szüleménye.
Legyalogoltam a nyolcszáz kilométert, és átéltem minden pillanatát. Remegtem a döbbenettől, amikor kézzel foghatóvá vált a csoda, és sírtam a zavarodottságtól, amikor nem értettem, mi történik velem. 
Ha más meséli, amit ott átéltem, azt mondom, túl színes a fantáziája.


Sándor Anikó: Az ajándék - Élet az El Camino után

Jaffa Kiadó, 2012


ISBN: 9786155235214

Két hónappal hazatértem után eladtam elegáns, nagypolgári lakásomat, és beköltöztem egy kisebbe, szerényebbe. Az autómat lecseréltem egy olcsóbb, alacsonyabb fogyasztásúra. Az addig igénybe vett szolgáltatások nagy részét lemondtam, megváltam a költséges biztosítások többségétől, a giga-csomagoktól, az ilyen-olyan előfizetésektől, és egy lényegesen egyszerűbb életvitelre rendezkedtem be. A ruháimat is kiválogattam, a felesleget elajándékoztam vagy áruba bocsátottam. Az maradt csak meg, és mindenből csak annyi, amire valóban szükségem van. Olykor gyertyával világítok, órákig bámulom, hogyan táncol a láng a sötétben. Vagy ücsörgök a teraszon, és nézem az égboltot, amelynek addig ismeretlen szépségeit az Úton fedeztem csak fel…Amíg ezt a boldogságot nem éltem át, elképzelni sem tudtam, hogy egyszer úgy fogom gondolni: ha mindenemet elveszíteném, akkor is maradna egy csomó dolog, ami boldoggá tesz. Látom a környezetemben élőket, amint fáradtan hajszolnak valamit , amit már megnevezni sem tudok, annyira távolinak tűnik, hogy magam is így éltem. Nem tehetek többet értük, mint hogy elmondom a magam történetét, amely így kezdődik: van esély! Csak a békességnek előbb helyet kell készíteni, kell egy nagytakarítás. Amíg a beidegződések, előítéletek foglalják a helyet, addig a csönd nem ver tanyát odabent. Pedig ahhoz, hogy meghalljam a saját hangomat, csöndre volt szükség. 
Ilyen az életem a Camino után.


Signal, Pierre A.: Isten vándorai


Gondolat Kiadó, 1989

ISBN: 963282234x

Középkori zarándoklatok és zarándokok.


Szabados Tamás:  Újra van másfél millióm! Zarándokösvényen Spanyolországban


Püski Kiadó

ISBN: 9639692218

’Amikor 2003-nban, a kameráddal kísértél bennünket a kiválasztott hosszú Úton, azt mondtad egyszer te is nekivágsz és végigmégy a Caminon, hittem is meg nem is! Megtetted közeledve a 70-hez! Az ÚT nem teljesítményt vár elsősorban, hanem a hajdan volt vándorlások hagyományaként a gondolkodó, egyszerű gyaloglást, esőben, napban, a határtalan szabad Ég alatt, határtalan hitben és határtalanul megsokszorozottan lelki energiában.
 


Teremi J. Balázs: Camino de Santiago - Útinapló


Z-Press Kiadó, 2009

ISBN: 9789630660143

Útinapló a kereszténység harmadik legfontosabb zarándokútjáról, a Camino de Santiagoról. 800 kilométer hegyen-völgyön át, egy hónapnyi gyaloglás Észak-Spanyolország elhagyatott vidékén, gyönyörű környezetben. Hús-vér szereplők, ezeréves legendák és sok-sok gondolat egy húszas éveinek végét taposó fiatalembertől. Nehéz ezt elmagyarázni, ezt egyszerűen érezni kell: a Camino hív. Pár emberrel megtörténik, és ők előbb-utóbb biztosan végigjárják az utat, a többséggel pedig nem. Ez a különleges, ébredő, hívogató érzés folyamatosan vissza-vissza tért, és nem hagyott nyugodni. Éreztem, hogy meg kell tennem, pedig minden racionális érv ellene szólt: hosszú szabadság, viszonylagos kényelmetlenség, óriási megerőltetés. Semmi sem indokolta, hogy harmincegynehány napon keresztül nomád körülmények között gyalogoljak egy idegen országban! Csak ez az egyetlen érzés, ami nem hagyott nyugtot, míg rá nem léptem az útra. A Camino hív. Pontosabban: a Camino egyeseket hív. És mi megyünk, előbb, vagy utóbb. Ott vagyunk az úton.
 


Tokaji Ferenc: Út a csillagok alatt


Hőforrás Gyógyászati Kft, 2008
 

ISBN : 9630646062Érdekes de valahol törvényszerű, hogy a XX. század végén megújult a hívő emberek zarándok-kedve. A szekularizált, globális világ elől menekül a lélek? A stressz egészségrombolását hivatott enyhíteni? A turistaszenvedély egyfajta megélése? Művelődés-és vallástörténeti kultúrszomj vezérli az útnak indulót? Lehet, hogy mindez egyszerre igaz, de tény: benépesült az évszázadok óta kies Szent Jakab zarándokút is. Van aki luxuskörülmények között teljesíti a távot, mások a nomád életmódra szavaznak. A hosszas vándorlásra vállalkozónak lelki újjászületést, a környék lakóinak pedig tisztes megélhetést nyújt ez a váratlan reneszánsz.
Dr. Tokaji Ferenc rögtön megkettőzte feladatát: elindult a Camino-n, és hiteles, élvezetes beszámolót is készített az egyhónapos megpróbáltatásról.
 


Tokaji Ferenc: Emberségünk mértéke - Zarándokúton Fatimától Santiagóig


Unicus Kiadó, 2010

ISBN: 9789638759382

A szerző első kötetének (Út a csillagok alatt, 2008) sikere után döntött úgy, hogy a legendás El Camino zarándokút kevésbé ismert, portugáliai szakaszának bejárásáról is közzéteszi lendületes stílusban megírt, érdekfeszítő útibeszámolóját.
 


Tolvaly Ferenc – Csepregi Miklós: El Camino - Az út képekben


Athenaeum, 2006

Fotóalbum az útról! Tolvaly Ferencnek a Santiago de Compostelába megtett zarándokútjáról szóló könyvet nagy érdeklődéssel fogadták az olvasók. A spanyol formájában meghagyott cím ("Az út") a vállalkozás egyediségére is utal. A sikeres szöveges kiadvány után most a képekkel illusztrált változatot is kézbe vehetik az érdeklődők. A képes változat látványos úti fotókkal mutatja be a jellegzetességeket, érdekességeket és látványosságokat.
 


Tolvaly Ferenc: El camino - Az út


Kortárs Kiadó, 2005

ISBN: 9639593243

Miféle útikönyv ez? S tényleg az-e? Hiszen csak egy XVI. századi térkép van benne, nincs benne jó vendéglők listája, s bizony fénykép sem... Tolvaly Ferenc ötödik regénye Szent Jakab útján, a 800 km hosszú, Santiago de Compostela-i zarándokúton kalauzol végig. Hiteles középkori hangulat és ismeretek találkoznak egy tipikus XXI. századi ember kétségeivel, vívódásaival és végül magára találásával. Az elbeszélő számos emlék és anekdota felidézése mellett is egyre inkább elszakad az út földi, materiális vonatkozásaitól: álmok, látomások, misztikus elragadtatások sora tárja fel az igazi, spirituális utat, a hitében újjászülető ember útját. A regényből másfél órás film is készült, mely ősztől látható a filmszínházakban, a televízióban, illetve kapható lesz DVD-én is.
 


Tolvaly Ferenc: 40 nap lélekúton


Alexandra Kiadó, 2010

ISBN: 9789632971926

"A Caminót, Szent Jakab útját a böjt alatt jártam meg. Ott jöttem rá, hogy van bennem egy belső tér, ahol minden megtalálható, amire szükségem van. A teljes összhang, a csend és a teremtő erő. Későbbi zarándokútjaim ezt a felismerést csak megerősítették, árnyalták. Azóta egyre inkább arra használom a negyven napot, hogy a belső térbe vezető úton járjak.
Ez a könyv egy lélekút naplója. Rítusokkal, meditációval eltöltött negyven nap lenyomata. Nem életidegen, hiszen benne van a hétköznapok küzdelme, olykor banalitása. Rögzítettem az adott napok fontosabb gondolatait, azokat, amelyek előbbre vittek befelé vezető utamon. Összegyűjtött tapasztalataimat írtam le, kedves Olvasó, hogy segítse gondolkodását, önvizsgálatát, belső útját, hogy megtalálja erőforrásait, és teljessé tegye életét." (A szerző)

A 40 nap lélekúton rendhagyó útikalauz. Az út nem a látható világban kanyarog, hanem a belső térben, ahol az olvasó utazóként forgathatja a könyvet, hogy minél messzebbre jusson a megismerés útján, és segítséget kapjon saját élete rejtélyének megfejtéséhez.


Turóczi Ildikó: Buen camino! – Jó utat! 


Publikon, Pécs, 2013

ISBN: 9786155001772

Kevés őszintébb, hitelesebb és sodróbb erejű könyvet olvashat manapság az ember önmagáról, a bennünk levő „ismeretlen” Én felé vezető útról, szeretetről, segítségről, kitartásról, arról, hogy kik vagyunk, mit is keresünk magunkban és másokban, a világban (újra és újra), el addig, hogy milyen szülők, gyermekek, társak és barátok vagyunk/voltunk. Igazi írói vénára, igazi írói szemre valló munka, a legapróbb részletekre is kitérő, alapos megfigyelő, és – mondjuk ki -: született prózaíró könyve a Buen Camino! 

 


Varga Lóránt, Polner Tamás: El Camino de Santiago - Zarándoklat képekben és gondolatokban


Illustware Books, 2010

ISBN: 9789630699983

"A spanyolországi El Camino de Santiago zarándokút évszázados hagyományokra tekint vissza, de népszerűsége ma is töretlen. Több út is vezet Santiago de Compostelaba, de a legnépszerűbb közülük a spanyol-francia határnál elterülő Saint-Jean-Pied-de-Port nevű kisvároskából induló Francia út. Évente több ezer ember kel útra, hogy gyalog megtegye ezt a több mint 800km-es távot. A könyv Polner Tamás fotóin keresztül és Varga Lóránt gondolataival kalauzol el bennünket erre a varázslatos útra. A kettőjük által gyalog megtett, összesen több mint 2500 km eredményeképpen betekintést nyerünk az út legszebb pillanataiba és a zarándokok fejében felmerülő legmélyebb gondolatokba. Aki járt már ezen az úton, újra ott érezheti magát. Aki pedig még csak hallott róla, vágyakozni fog rá...."
 


Varga Lóránt: El Camino – Kis Titkok Könyve


Magánkiadás,  2008

ISBN: 9789630658928

"Ilyen a célunk is, a belső utunk, a mi kis külön bejáratú Compostelánk: ha hiszünk benne, akkor mindegy, hogy a többiek tovább mennek-e, mindegy, ki merre halad; az is, hogy mit gondol, vagy mit mond. 
Akkor tudjuk, hogy mit miért csinálunk, és miért fázunk, miért fáj a tenyerünk, minek van értelme és minek nincs. Megéri tudni, hogy ki vagyok, megéri menni valahova, mert ettől értelme lesz mindennek! Ez az élet. Vagy egy út, vagy egy végeláthatatlan labirintus. Mindenkinek saját választása szerint." (A szerző)