Állatok az úton

1. Kullancs

Zarándoklatunk az országnak azon részén megy, amely rész eléggé tele van kullanccsal. Az élősködők létezéséről és támadókedvéről magunk is meggyőződhettünk a terepbejárások alkalmával. Megrettenni persze nem kell miattuk, de az elővigyázatosság nem árt! Mit tehetsz?

  • Oltasd be magad a kullancs terjesztette betegségek ellen. A vakcinák a gyógyszertárakban beszerezhetőek, a két oltást bármelyik orvos be tudja adni. Jelenleg kétfajta védőoltást lehet kapni, az ismertebbet az idén már nem támogatja a tb. 

  • Ha távol akarod tartani magadtól a kullancsokat, indulás előtt kb. egy héttel kezdj el Polybé tablettát szedni. Ettől megváltozik a bőröd szaga, ezt a szagot nem szeretik, ezért kerülik a kullancsok.

  • A kullancs nem a fákról esik ránk, hanem bokrokról és az aljnövényzetről mászik ránk. Ezért gyaloglás közben maradj a szélesebb, kitaposott ösvényen, úton, magas fűbe lehetőleg ne menj bele, és pihenésképpen se nagyon heveredj a magas fűbe!

  • Húzd magasra a zoknidat, nadrágod szárát pedig tűrd be a zoknidba!

  • Indulás előtt (és kb 4-5 óránként) fújd be magad (lábszárad és hajlataidat) kullancsriasztóval! Ajánlás: Galaktív Bio nevű pumpás riasztó, hatékony, nem túl büdös, és környezetbarát! Gyógyszertárakban és DM-ben beszerezhető.

  • Ellenőrizd magad gyakran! Ha kullancsot találsz a bőrödben, minél hamarabb szedd ki a vérszívót! Fontos a szakszerű kivétel, ehhez a szakemberek a kullancskiszedő csipesz használatát javasolják.

  • További információk a kullancsokról: http://www.kullancs.hu/ 

2. Szúnyog

Utunk során gyakran előfordulhatnak szúnyogok. Szerezz be szúnyogriasztó sprayt, és gyakran fújd be magad vele, hogy elkerüljenek a szúnyogok!

3. Őz, szarvas

Bár a vadállatok sokkal hamarabb megérzik közelségedet és kerülik az emberrel való találkozást, mégis előfordulhat - főleg a Páty és Budakeszi közötti erdőben, a Gerecsében és a Bakonyban - hogy felbukkan egy-egy példány. Semmi különösebb teendőd nincs, mint megcsodálni a szarvast, vagy őzet, aki félősebb is, gyorsabb is nálad, mire észbe kapnál, már el is inalt.

4. Vaddisznó

Előfordulhat Páty és Budakeszi között, a Gerecsében és a Bakonyban.

Ha biztos akarsz lenni, hogy elkerül téged a vaddisznó, menj többedmagaddal, és beszélgessetek hangosan! A vadállatok nem szeretik a folyamatos, szokatlan, erős zajt! Ha szembetalálkozol vele, mutasd magad minél nagyobbnak, erősebbnek és hangosabbnak. Dobogj a lábaddal, tapsolj, kiabálj erős hangon, állj terpeszbe, tedd szét a karodat, ruhádat is feszítsd minél széjjelebb, hogy annyival is nagyobbnak tűnj! Ha a vaddisznó nagynak és erősnek lát téged, és többen vagytok, mint ő, belátja, hogy nincs esélye ellened, és odébbáll.

5. Méhek, darazsak

Rajt és odút ne bánts, kerüld ki a kaptárakat, sűrű méhrepülés közepébe ne menj! A méhkaptárakat mindig hátulról (kb. 20 méter távolságra) kerüld meg, ha nem kerülsz a repülési útvonalba, kisebb az esély a csípésre. Repce virágzásakor a méhekkel legyetek nagyon óvatosak, mert akkor egy kicsit jobban megbolondulnak! Ha mégis belefutsz egy méhraj mozgásába, a legjobb lefeküdni a földre, a méhek az ellenséget a magasban keresik, a földön biztonságosabb maradnod. Darázsnál ez sajnos nem válik be, az mindenütt támad.

A méh csak okkal szúr, csak védekezésből. De előtte majdnem mindig figyelmeztet, hogy útban vagy. Fejed körül repdes, zúg körülötted, igyekszik elűzni, tudja, hogy ha megszúr, ő is elpusztul.Tehát szúrni csak végső esetben szúr. A darázs az más tészta, ő többször is bánthat, agresszívebb, harapni is, szúrni is tud. A darázzsal pihenőd közben lehet több baj. Szinte mindenevő, gyümölcsöt, édességet, húst, bármit megkóstol. Ha épp eszel, és megkívánja, nem szívesen hagyja ott a kedvedért. Ha 'csak úgy' környékez meg, legjobb, ha nyugton maradsz, ha nem talál rajtad semmi ehetőt, továbbáll. Útközben a fészkük miatt adódhatnak nézeteltéréseitek. Sokszor fészkel földben, akár lufi méretű fészket is építhet a föld alatt. A bejárat lehet egy-két centi átmérőjű is, vagy lehet akár elhagyott egérjárat is, a kicsi bejáratot járás közben nehéz észrevenni. Ha véletlenül belelépsz a lyukba, akkor futás van! De azért általában elhagyottabb utakon fordulhat elő földbe vájt darázsfészek, a gyakran járt és dobogtatott földutakon nem jellemző

Védekezés, gyógyszer: calcimusc mint izomlazító, allergiásoknak speciális gyógyszer is kell. 

(Az itt olvasható információk, jótanácsok összegyűjtésében segítségünkre volt Nagy Gábor, Jäckl Péter, Villányi Virág és Szokolai Sándor zarándoktársunk. Köszönjük!)