Általános tudnivalók

Kell-e szállást foglalni előre?

Tavasztól őszig a Szent Jakab-úton sok zarándok van egyszerre, és a szálláshelyek közül több nem kereskedelmi szálláshely, ahol mindig rendelkezésre áll személyzet. A szállásokat sok helyen önkéntes alapon üzemeltetik, nem tartózkodnak ott állandóan. Mindezek miatt szükséges a szállásokkal előre egyeztetni, azokat előre lefoglalni, hogy a szállások gondnokai tudják, mely napokon lesz szükség arra, hogy ők ott legyenek a szálláson, vagy annak közelében. Megkérjük útnak induló zarándokainkat, hogy zarándokútjuk szálláshelyeiről utazásuk előtt, előre egyeztessenek a szálláshelyekkel! Köszönjük!

Miért pont Budapestről?

Azért Budapestről, mert mi, akiknek a fejéből kipattant az ötlet, Budapesten élünk, és a lakóhelyünkről szeretnénk indulni. De a zarándoklat megnevezésében szándékosan nem tüntettük fel a kiindulópontot, csak a végcélt. A Camino szellemiségéhez, hagyományához és gyakorlatához híven meg akartuk tartani a lehetőséget arra, hogy más zarándokok esetleg más irányból érkezzenek Lébénybe. Mi a 'Camino Budapest'-en fogunk járni, de elképzelhető, hogy más kiindulópontból is indul egy Út az idén. És örülnénk, ha hírét vennénk más útvonalakon érkező zarándokoknak is.

Miért pont Lébénybe? Miért pont Wolfsthalba?

Lébényben van egy gyönyörű, román kori templom, amely Szent Jakabról kapta a nevét, oltárán Jakab apostol szobra várja a híveket, az oltalomért hozzá forduló zarándokokat. Régi korokban az Európa ezen részén átívelő zarándokút érintette Lébényt, fontos - és nagyon szép - Jakab-emlékhely a falu. Wolfsthalba pedig azért halad tovább a Camino magyar szakasza, mert ebben a kicsi osztrák faluban csatlakozik be a magyarországi út az egész Európán átívelő, hivatalos Caminoba, az utat innen már a Camino osztrák szakaszának hívjuk.

Miért éppen Szent Jakab?

Mert sokunk megjárta már a spanyolországi Caminot, amely a Szent Jakab sírjához vezető hosszú zarándokút. Mindannyiunkat mélyen megérintett az az Út, az úton az apostoltól kapott segítő csodák, a Gondviselés megtapasztalása. Nagy tisztelői lettünk Jakab apostolnak, és iránta érzett mély tiszteletünket, hálánkat és szeretetünket gyaloglással, oltára felé tett lépéseinkkel akarjuk kifejezni.

Bírni fogom?

Egy zarándoklat nem könnyű. Sem fizikailag, sem pedig lelkileg. Sok lemondással, fájdalommal, áldozatvállalással jár. De aki egyszer belevág és elindul saját belső oltára felé, az olyan sok leírhatatlanul szép leckét és ajándékot kap az Úttól, az égiektől, a zarándoktársaktól, hogy mindig van ereje továbbmenni, és a végén nem akarja majd abbahagyni a gyaloglást. Tapaszatalataink azt mondatják velünk: ha elindulsz, végig fogsz tudni menni saját utadon. "Indulj el, hogy megérkezhess!" - ez a titka az egésznek.

Mit vigyek?

Az ajánlott túrafelszerelések listáját megtalálod a "Mi kerüljön a zsákba?" menüpontban. Amit mindenképp hoznod kell, az a hálózsák. Minden más a te igényeidtől függ. De úgy pakolj, hogy mindenedet neked kell vinned a hátizsákodban!

Láthatósági mellény kell-e?

A zarándokutat úgy igyekszünk kialakítani, hogy a lehető legkevesebbet kelljen autóút mellett gyalogolni, hogy a zarándoklás csendes és biztonságos legyen. Ha az itinert követed, nagyon kevés métert kell menned autóút mellett, így a láthatósági mellényre sincs nagyon szükség. Ha azt választod, hogy a kijelölt zarándokút helyett autóút mellett mész, akkor a Kresz-szabályokat mindenképp tartsd be! Az út szélén, menetirány szerinti bal oldalon gyalogolj, és ilyen esetekben vegyél fel láthatósági mellényt, főleg hajnalban és esti szürkületben!

Hogyan jutunk Wolfsthalból haza?

A hazajutás nagyon egyszerű. Wolfsthalból óránként indul busz Pozsonyba (901-es jelű). Hétköznap és hétvégén is minden óra 55-kor (kivéve 18.55-öt, akkor nincs busz) ér Wolfsthalba a Hainburgból induló busz, a megálló a Hauptstrasse 40. előtt van. A buszra felszállva tudod megvenni a jegyet, a főpályaudvarig kérd azt! Egy 30 perces jegyet fogsz kapni, ami 1.50 euro, és a 30 perc elég lesz, hogy az egyszeri átszállással elérd a főpályaudvart. A Wolfsthalból induló busszal 2 megállót kell menned, a 2. megálló már Pozsonyon belül lesz, az Aupark nevű állomás. Itt szállj le, át kell szállnod egy másik buszra! Ugyanebben a megállóban áll meg a 93-as jelű busz, amelyik elvisz a főpályaudvarig (Hlavna stanica a végállomás neve). A 93-asra nem kell külön jegy, csak fel kell mutatnod a már kezelt jegyedet a sofőrnek. A vasútállomásról kb. 2 óránként megy vonat Budapestre. A vonatjegy 2015-ben 17.50 euro volt, helyjegyet nem kell venni, még az EC-re sem. 

Ami fontos információ lehet még Wolfsthalban:

Hol találok információkat az út folytatásáról?
Amennyiben folytatnád utadat Wolfsthal után, úgy az alábbi linkeken találsz hasznos információkat az osztrák szakaszokról:

Jakobswege Österreich
Donau Niederösterreich Tourismus GmbH  (letölthető prospektusok)
Jakobsweg Wien
Quo vadis? Pilgerzentrum Wien