4. lépés - Mi kerüljön a zsákba?

Ami fontos a pakoláshoz: azt mondják, a teli hátizsákod súlya a testsúlyod 10%-ánál ne legyen több. Ezt a gyakorlatban igen nehéz betartani, de az igaz, hogy érdemes odafigyelni még a grammokra is. Minden felszerelésből a legkönnyebb, legkisebb, legkevesebbet válaszd! A zsák nőknél kb. 7-9 kiló között, férfiaknál 8-10 kiló között szokott lenni (napi élelmiszerekkel, folyadékkal együtt!).

 • Nagyon jó túracipő vagy bakancs: az egyik legfontosabb felszerelésed az úton, mert a lábadnak mindent meg kell adni, hogy kényelmesen érezze magát. A Camino megjárható kényelmes túracipőben. Bakancsot azon zarándokoknak ajánljuk, akik tudják, hogy gyenge a bokájuk és ebben az esetben a bakancs vagy a magas szárú túracipő megtartja azt. Azt vedd figyelembe, hogy a bakancsok néha sokkal nehezebbek a lábnak és többségében a páraelvezetésük sem megoldott. Ha lehet, de nem szükséges, akkor a lábbeli legyen goretexes borítású, vastag Vibram talpú, vízálló. Icipicit bő legyen (0,5-1,5 számmal), mert pár nap után bedagad a lábad, nehogy nyomja a lábbeli. Fontos az út előtt bejáratni a cipődet/bakancsodat, sétálj vele sokat itthon, menj el vele néhány túrára. A nem bejáratott lábbeli biztosan feltöri az első napokban a lábadat az úton.

 • Teva szandál: délután, ha megérkezel a szállóra, váltócipőnek, kevésbé nehéz terepen gyalogolhatsz is benne, meg fürdéskor papucsként is használhatod. Kicsi, könnyű és strapabíró.

 • Túrazokni: 2 pár elég. Már rengeteg féle kapható. A fontos, hogy tényleg ne sajnáld a túrazoknira költeni a pénzt, ne hagyományos zoknival vágj neki az útnak. Léteznek varrásmentes, párnázott, jó nedvszívó, kényelmes, nyúzható termékek., illetve már Coolmax-es is, akkor még hűti is a lábat.

 • Hálózsák: max 1000 grammos legyen, de még jobb, ha kevesebb. Figyelni kell a súlyára, összehajtott állapot-beli méretére (minél kisebb, annál jobb), de figyelni kell arra is, hogy milyen hőmérsékletre van optimalizálva.

 • Mikroszálas törülköző: nagyon kicsi és könnyű, úgy néz ki, mint egy Vileda kendő, de ez valójában törülköző, jól szívja a nedvességet, hamar szárad.

 • Esőkabát: többféle opció létezik, válaszd azt, amelyik neked a leginkább szimpatikus. 1. pelerin: előnye, hogy mind téged, mind a zsákodat beborítja egyben, így nem folyhat be az eső a zsák és a hátad közé, és nem lesz vizes a hátad és a zsákod alja. Előnye még, hogy csípő alattig ér, addig véd téged az esőtől. Hátránya, hogy könnyen aláfúj a szél, és azzal együtt az eső, és ha zsák nélkül akarsz sétálni valahol (pl. városnézés este), akkor nem túl kényelmes és praktikus viselet. 2. Jó minőségű, vastagabb anyagból készült esőkabát: előnye, hogy testre simuló, nem fújhat alá a szél, zsák nélkül is hordható. Hátránya, hogy beeshet a hátad és a zsák közé az eső, ami befolyhat a zsák aljához, hátránya, hogy nem túl hosszú, csak csípőig ér, a combod, medencéd így elázhat, hátránya még, hogy összehajtva, zsákba téve nagy és nehéz. 3. Közepesen jó minőségű esőkabát: előnye, hogy testre simul, nem fúj alá a szél, könnyen szellőzik, nincs alatta akkora szauna, mint az előző alatt, kisebb esőben betölti funkcióját, összehajtva, zsákba téve nagyon kicsi és könnyű. Hátránya, hogy nagy esőben átázik, nem védi a combodat, medencédet, és beeshet az eső a zsák és a hátad közé. 

 • Fejlámpa: sokszor kell sötétben pakolnod a zsákodba, vagy éjszaka kitalálnod a WC-re, vagy hajnalban, a vaksötétben útjelző jelet keresned az úton. Azért fejlámpa, hogy a két kezed szabad maradhasson pakolni, vagy a botot fogni. Léteznek olyan fejlámpák, amelyek vörös fénnyel is világítanak, ezek hasznosak lehetnek olyan szempontból, hogy nem zavarják a zarándoktársakat.

 • Bármilyen zsíros krém, szarvasfaggyúkrém, vazelin: minden reggel zoknifelvevés előtt a lábfejet jól bekenni vele, így megmenekülhetsz a vízhólyagoktól és bőrkeményedésektől. Forrás: bármelyik gyógyszertár, drogéria.

 • Övtáska: hogy a fényképezőgép, ivóvíz, pénz, esetleg bankkártya stb. mindig kéznél legyen.

 • Túrabot: nagyon nagy segítség a lábadnak, leveszi a terhelés jó részét a térdedről. Bár az út mellett is találsz botokat, de a teleszkópos túrabot profibb, mert egyforma a két bot, egyforma lesz úgy a terhelés a két lábadon, és a bot magassága állítható. A legtöbb reptéri és légitársasági szabályzat tiltja túrabot felvitelét a kabinpoggyászba, ezért utad tervezésekor ezt is vedd figyelembe. A legtöbb kiindulóponton is vásárolhatsz túrabotot.

 • Lecipzározható szárú túranadrág: hordhatod hosszan is, bermudásan is, van jó sok zsebe, sok közülük UV-védős, könnyen száradó anyagból vannak, kényelmesek.

 • Polárpulcsi: legyen kicsi és könnyű, de meleg. Pl.: Quechua márka, 

 • Túrakalap: túraboltokban lehet kapni, nagy körbekarimájú, UV-védős, szellőzős vászonkalap. Nap ellen muszáj. Pl. Quechua márka

 • 2 rövid ujjú póló, 1 hosszú ujjú póló, egy ujjatlan, nyári atléta (melegben felsőruházat, hidegben aláöltöző).

 • Kamásli: ha netán nagy eső van, megvédi a lábfejet, lábszárat a teljes elázástól.

 • Mosakodószappan, sampon szilárd tömb formában. Mert a flakonok sok helyet foglalnak, nehezek, és csak szappanos vizek. A tömbszappan praktikusabb az útra.

 • Naptej. Muszáj, mert a nap nagyon erős.

 • Szájbalzsam: a melegtől és az egésznapos mozgástól kiszárad a szád, fontos annak ápolása.

 • Kullancsriasztó spray. Ajánlat: Galaktív Bio, beszerezhető drogériákban.

 • Térdszorító, erős fásli mindkét lábra: preventív jelleggel is jó, mindig mindkét lábra, mert ha csak az egyiken van, a terhelés már megborul, és attól a másik kezd majd el fájni.

 • Viaszos füldugó. Néha bizony kell, hihetetlen, mennyi ember horkol a világon, és mindezt milyen közel az ember füléhez teszik. A viaszos azért jó, mert a formáját te alakíthatod, gyurmázhatod. Forrás: DM, gyógyszertár

 • Gyógyszerek közül fontos, hogy legyen nálad Voltaren tabletta a fájdalmak és gyulladások gyors enyhítésére, Immodium, ha hasmenés kínoz, lázcsillapító, Leukoplast, ezen belül is speciálisan vízhólyagra való tapasz, ízületi és izomfájdalmakra való krém, legyen folyékony Betadine-od, hozzá tű és fehér cérna (vízhólyagok leápolása). Vitaminok közül nagyon fontos a magnézium (pl. pezsgőtablettában, így egész nap iszogatod a vizeddel), hogy az izmaid ne görcsöljenek be a megterheléstől.

 • Svájcibicska.

 • Nagy, vékony kendő: multifunkcionális. Nagy melegben a karra teríthető, hogy védjen a naptól és hűtsön, esőben a csípő köré tekerhető, hogy később ázz el a medencédnél, délután hosszú szoknyaként, váltóruhaként hordható, hidegben a nyak köré tekerhető sálként, hogy a torkod, tüdőd meg ne fázzon.

 • Csipesz, biztosítótű, madzag. Minden nap mosni fogsz, a csipesz jó, ha a szálláson teregetsz, és már nincs csipesz szabad, vagy ha nem száradt meg a ruhád, és másnap a zsákodra teregetsz. A biztosítótű akkor jó, ha a zsákra teregetsz, és biztosra akarsz menni, hogy nem hagyod el a kitett ruhát. A madzag akkor kell, ha teregetnél a szállón, de már nincs hely a ruháidnak, ilyenkor csinálj egy szárítókötelet magadnak.

A túrafelszerelések, főleg a ruhaneműk nem olcsók. Érdemes körbekérdezni a barátokat, ismerősöket, ki milyen túrafelszerelést tud kölcsönadni, vagy figyelni a túraboltok akcióit, hogy minél kedvezményesebb áron tudd beszerezni a legszükségesebbeket.  (Létezik a Facebookon egy magyar caminós adok-veszek csoport is)

Túraboltok, amiket jó szívvel ajánlunk:

Amikor már Francia-úton vagy és még szükséged lenne valamire, figyelmedbe ajánljuk a Pamplónában található, magyarok által üzemeltetett Caminoteca üzletet és webshopot.