6. lépés - A technika ördög-e?

Ha megfontoltan használod, nem az ördögtől való dolog technikai útitársakat magaddal vinni a Caminóra. Arra azonban ügyelj, hogy csak annyi ’kütyüt’ pakolj be a hátizsákodba, amennyire valóban szükséged lesz az úton, igyekezz ezekből is minél kevesebbet, kisebbet, könnyebbet vinni! Néhány ötlet, mi lehet a segítségedre, és néhány javaslat a hátizsák bepakolásához. Mit hagytunk ki? Mit hagyjunk ki?

Kütyük

 • Övtáska: Ebben tudod tartani a fényképezőgéped, mobiltelefonod, az ivóvizet, pénzt, bankkártyát, papírzsebkendőt, napszemüveget stb. Ezek napközben gyakran kellhetnek, így mindig kéznél lesznek.

 • Túrabot: A bot sokat tud segíteni, tehermentesíti, kíméli a térd- és csípőízületeket, stabilitást ad. De a szakemberek azt mondják, nem igazán jó folyamatosan használni. Időnként, például könnyű terepen, vagy jó erőnléti napjaidon csukd össze és a zsákodhoz rögzítve vidd magaddal! Ha viszont nehéz terep jön, vagy elfáradsz, gyorsan elő tudod kapni. A bothasználat ajánlott idősebb korúaknak, túlsúlyosaknak, gyenge, beteg térdízülettel vagy gerinccel élőknek, de akár makkegészségeseknek is, ha hosszú lejtős szakaszon, vagy esős időben kell gyalogolni. Ilyenkor a stabilitást biztosítja és a csúszásveszélyt lehet kivédeni vele. Érdemes akkor is használni, ha hajnalban, sötétben indulsz útnak, amikor kevésbé látszanak a talaj egyenetlenségei. Bár az út mellett is találsz botokat, de a teleszkópos túrabot jobb választás, mert ez könnyű, mégis strapabíró anyagból van, ki- és hazautazáskor, illetve ha útközben nincs rá szükséged, kicsire össze tudod csukni, amikor viszont szükséged van rá, pár perc alatt elő tudod venni. Hosszát a testmagasságodhoz és a terepviszonyokhoz tudod állítani (akkor jó a magassága, ha függőlegesen tartva, rátámaszkodva az alkarod és a felkarod derékszöget zár be), a végére gumitalpat tudsz tenni, hogy aszfalton ne kopogjon. Mivel egyforma a két bot, egyforma lesz a terhelés mindkét lábadon, a bot fogásakor pedig nem lóg a kezed, így a botozás által elkerülheted a kézfejed beödémásodását.
  Még több információ a botokról: https://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/botokat_a_kezbe_indul_a_szezon/20080605093203

 • Fejlámpa: Előfordul, hogy sötétben kell pakolnod a zsákodba, lámpaoltás után akarsz útikönyvet olvasni, naplót írni, vagy éjszaka kell kitalálnod a WC-re, vagy nyári hajnalokon, a vaksötétben útjelző jelet keresned az úton. Ilyenkor jön jól a lámpa. Azért fejlámpa, hogy a két kezed szabad maradhasson. Léteznek olyan fejlámpák, amelyek vörös fénnyel is tudnak világítani, a vörös fénnyel világítás akkor hasznos, ha sötét hálóteremben kell lámpát használnod. A fény éppen elég ahhoz, hogy te láss, a vörös fény viszont nem hatol át a csukott szemhéjon, nem zavarja az alvó zarándoktársakat.

 • Svájcibicska: Ami több mint egy kés. A kés mellett több más mini eszközt – ollót, reszelőt, dugóhúzót, konzervnyitót stb. – is magában foglal. Utazás előtt tájékozódj, a választott repülőtársaság szúró-, vágóeszközökre vonatkozó szabályzatáról!

 • Körömvágó olló: Ha nincs a svájcibicskán számodra jól használható körömolló, mindenképp vigyél egyet magaddal! A körmeidet mindig vágd rövidre az úton! Szállításának feltételeiről tájékozódj előre!

 • Csipesz, biztosítótű, madzag: Minden nap mosni fogsz, a csipesz jó, ha a szálláson teregetsz, és már nincs csipesz szabad, vagy ha nem száradt meg a ruhád, és másnap a zsákodra teregetsz. A biztosítótű akkor jó, ha a zsákra teregetsz, és biztosra akarsz menni, hogy nem hagyod el a kitett ruhát. A madzag akkor kell, ha teregetnél a szállón, de már nincs hely a ruháidnak, ilyenkor csinálj egy szárítókötelet magadnak.

 • Okostelefon: Hasznos, mert kompakt módon tudsz magaddal vinni több technikai segítséget – telefon, internet, fényképező, térkép, útleírás, Caminós applikációk, GPS stb. – egyetlen eszközben! Használd mértékkel, használd okosan!

 • T-dugó: Ha a zarándokszállásokon több feltöltendő technikai eszköz van, mint konnektor. A T-dugó egy csatlakozóból rögtön hármat csinál.

Biztosítások

 • Európai Egészségbiztosítási Kártya: A ’Legyen nálad, hogy sose kelljen elővenned!’ kategória. A plasztik kártya díjmentesen kiváltható, az EU-tagállamokban biztosít alap orvosi ellátást és orvosilag indokolt esetben kórházi szolgáltatásokat ingyenesen. A kártya Budapesten a NEAK központi ügyfélszolgálatán, illetve országszerte a kormányablakokban gyorsan és egyszerűen kiváltható (azonnal kézhez is kapod), vagy igényelhető postai kiküldéssel is. Az ügyintézéshez mindenképp vidd magaddal a TAJ kártyádat, illetve azt a személyazonosító igazolványodat, ami nálad lesz a zarándoklatodon! Ha az igénylőlapot is kitöltöd előre, még egyszerűbb lesz az ügyintézés. Az igénylőlap letölthető innen: http://www.neak.gov.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521884.html

 • Utasbiztosítás: Ha az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem elég, köthetsz pluszban utasbiztosítást is. Érdemes az interneten a biztosítási alkusz oldalakon szétnézni, ahol összes biztosítást megtalálod egy helyen, azokat össze tudod hasonlítani és egyszerűen meg is tudod kötni a biztosítást online. Az összehasonlításnál érdemes megnézni pl. a fogászati ellátásra vonatkozó térítéseket! Nézz utána: néhány biztosítónak van kifejezetten Caminós utasbiztosítása, vagy Caminós kedvezménye utasbiztosításra.

Bepakolás:

Ha megvan nagyjából minden felszerelésed, érdemes jó előre próbapakolásokat csinálnod. Azt mondják, a testsúlyod 10%-ánál ne legyen nehezebb a megpakolt hátizsákod. Ezt a 10%- os szabályt kezeld azért rugalmasan! De törekedj a zsákod súlyának minimalizálására! Ha betartottad a ’Mindenből a legkönnyebbet, legkisebbet, legkevesebbet!’ szabályt, akkor sikerülni fog egy nem túl nehéz hátizsákkal elindulnod! Ha a próbapakolásnál az derül ki, hogy túl nagy terhet vennél magadra, akármennyire nehéz is a döntés, próbáld csökkenteni a zsákod súlyát egy-két dolog kipakolásával!

A megfelelő bepakolással is segítheted, hogy még kényelmesebbnek érezd a hátizsákod a hátadon. Az optimális súlypont megkönnyíti a terhedet! Rengeteg energiát lehet megspórolni, ha nem kell ellentartanod a hátizsáknak (nem akarsz hátraborulni, amikor felveszed), hanem a súly legnagyobb része a gerincoszlopodhoz közel helyezkedik el. A viszonylag könnyű, de nagy térfogatú túrafelszerelés, a hálózsák a hátizsák aljában foglaljon helyet! A főrekesz megtöltésénél arra kell törekedned, hogy a nehezebb, nagyobb fajsúlyú felszerelésed a lehető legközelebb legyen a hátadhoz, ettől kifelé és felfelé helyezd el a könnyebb holmikat! Ügyelned kell arra is, hogy a súlypont ne kerüljön túl magasra, mert egyenetlen terepen haladva könnyen egyensúlyodat veszítheted, és eleshetsz, megsérülhetsz.

Legnagyobb fajsúlya az ivóvizednek van (ha nincs nálad ágyúgolyó), nem véletlenül van sok zsáknak kialakítva rekesz közvetlenül a hátad mögött ivózsáknak. Oda tedd, ha ilyet használsz ivóvíz-tárolásra! A váltócipő, a tisztálkodószerek, a száraz ruha a közepesen nehéz kategóriába tartozik, kivéve a polár pulóvert. A hátizsák középső részében helyezd el ezeket, gyönyörűen meg fogják tartani az egymásra pakolt nehéz holmit.

A napi vagy több napi élelmed is még a középnehéz kategóriába tartozik, viszont ezt többször fogod elővenni egy nap folyamán. Tedd a hátizsák főrekeszének tetejére, a hátadhoz közel!

A fennmaradó üregbe kerüljön a polár pulóver, dzseki vagy kabát! Ezek a könnyű holmik. Szuperkönnyű kategória a polifoam (ha viszel). Teheted a táska tetejére, aljára, hátára, oldalára. Elsősegély felszerelést és az esőkabátot célszerű gyorsan és könnyen elérhető helyre tenni, pl a hátizsák két külső oldalsó zsebébe.

Fejlámpát és az egyéb kisebb dolgokat tedd a zsákod fejrészébe!