Gyakorlati információk

Ezen az oldalon igyekszünk a klasszikus spanyolországi úttal (Camino Francés) kapcsolatos hasznos, gyakorlati információkat összegyűjteni. (A cikk végén a vegyes linkeknél találtok más utakra vonatkozó információkat is.)
Amennyiben más útvonalakról érdeklődnél és/vagy a Francia-útról bővebb információra lenne szükséged, úgy szívesen adunk tájékoztatást a Zarándokpontban, illetve a különböző eseményeken személyesen is.
A felszereléssel kapcsolatos információkat a "Mi kerüljön a  zsákba?" az útvonalak áttekintést pedig az "Útvonalak" menüpontban találod.

Kérjük,  hogy az oldalon található információk aktualitását minden alkalommal ellenőrizzétek!

Hogyan készüljek az útra?
Hogyan jutok el a Caminóra?
Hogyan jutok Santiago de Compostellából haza?
Mit vigyek magammal?
Mennyi pénzt vigyek az útra?
Hol váltható ki a zarándokigazolvány?
Szükséges-e utasbiztosítást kötnöm?
Milyen idő várható az úton?
Milyen szálláshelyek vannak az úton?
El Camino con Correos – A spanyol posta szolgáltatásai zarándokoknak

Hogyan készüljek fel az útra?
A különböző útikönyvek (magyar nyelven Francia-útra: Cordula Rabe – Rother útikalauz (kis piros), John Brierley; Portugál-útra: John Brierley; Északi-út és Primitivo: Pfliegel Péter) alapján bárki meg tudja tenni az utat.  Szintén hasznos tanácsokat kaphatsz az utat megjárt zarándokoktól, akiket az alábbi helyeken találhatsz meg:

  • Budapesti ZarándokZug Facebook-oldala - Budapesten, az 5. kerületben, a Nádor u. 34-ben (Zöld Zugon belül), nyitva minden hétfőn és csütörtökön 17.00-19.00; telefon (csak nyitvatartási időben): +36 1 311 7855

  • Szegedi ZarándokPont Facebook-oldala - 6729 Szeged, Zentai u. 31., a Klebelsberg-telepi Összefogás Házában, nyitva minden szerdán 18.00-19.30; telefon (csak nyitvatartási időben): +36 20 334 5622

  • Stiglincz Gábor Stiga blogja - hasznos tanácsok, információk, úti élménybeszámolók, videók

  • Camino Kávézó Facebook csoport és  El Camino Klub Facebook csoport - csevegős és fórumozós csoportok

  • www.zarandokpont.hu - A magyarországi zarándokutak önkéntesei által vállalt információs szolgálat. A Zarándokpont önkéntesei hétfői napokon 18.00 és 19.00 óra között online ügyeleti alkalmakra várják a hazai és európai útra induló zarándokokat és a zarándoklatok iránt érdeklődőket.

 

A Francia-út átlagos kondícióval is teljesíthető.

Hasznos oldalak az útvonalakról:
www.gronze.com
http://santiago.forwalk.org/en/

Hogyan jutok el a Caminóra?

Részletes információk itt.

Hogyan jutok Santiago de Compostelából haza?
Részletes információk itt.

Mit vigyek magammal?
Erre a kérdésre válaszokat kaphatsz a Gyakorlati felkészülés menüpontban, a budapesti ZarándokZugban és a szegedi ZarándokPont irodában.

 

Mennyi pénzt vigyek az útra?
Az oda- és visszajutás ára nagyon változó lehet, folyamatosan figyelni kell a repülőtársaságok, a repjegykeresők és a vasúttársaságok, buszok árait.
Átlagos költést 20–25 EUR/napra szokták mondani, de ez nagyon egyéni pénztárca és személy függő, mert szállás 5-15-25 EUR/nap, étkezés: 5-15-30 EUR/nap. Attól függ, hol alszol és mit eszel. Aki spórolni szeretne, lehetőleg egyházi és önkormányzati szállásokon szálljon meg, zarándokmenüt fogyasszon, vagy főzzön azokon a szállásokon, ahol lehet!  Sok a vita, de 1000 EUR kb. az átlagos költségvetés.
A nagyobb településeken (kevesebb van az úton) van ATM, de mindig legyen nálad megfelelő mennyiségű készpénz!

Hol váltható ki a zarándokigazolvány?
A zarándokigazolvánnyal (Credencial) igazolod, hogy zarándok vagy. Ebbe gyűjtheted a pecséteket (adják szállásokon, templomokban, bárokban, vendlégőkben, múzeumokban, stb.) A pecsétekkel teli zarándokútlevéllel Santiagóban igazolod, hogy megtetted az utat és ez alapján kiadják az oklevelet. Ma már két féle oklevél van. Az alap, ingyenes oklevéllel azt igazolják, hogy a Szent sírjához zarándokoltál. Ehhez a zarándokigazolványodban napi 2 pecsétnek kell szerepelnie legalább az utolsó 100 km-ről. (Már elfogadják azt is, ha A Corunából indulsz az Angol-úton, viszont akkor kell plusz 15 km-t igazoló pecsét egy másik, otthoni zarándokútról is.) A másik oklevelet külön, felár ellenében kérheted, mely tartalmazza már a kiindulási pontodat és a megtett kilométerek számát is.
Szintén a Credencial jogosít fel arra, hogy igénybe vedd  kedvezményes áron a zarándokszállásokat.
Credencial kiváltható Magyarországon a Zarándokpontban, illetve postán is megrendelhető. A zarándokútlevél kiváltásáról részletesen olvashatsz a Credencial menüpontban!
A credencial a kiinduló állomásokon, illetve a legtöbb szálláshelyen is kiváltható.

Szükséges-e utasbiztosítást kötnöm?
Ajánlott, de nem kötelező. Abból indulj ki, hogy vész esetén te, vagy a családod ki tudja-e fizetni az akár több milliós kórházi kezelés és a járulékos események –utazások, szállítás – költségeit. Saját biztosítónál, biztosítási brókernél –személyesen vagy online – érdemes körbenézni, illetve egyes bank- és hitelkártyák is tartalmaznak utasbiztosítási szolgáltatásokat. Létezik kimondottan zarándokbiztosítás is, de nem szükséges ennek a kiváltása. Igazából annyival ad többet, ha pl. egy szálláson nem kapsz helyet és tovább kell menned, akkor is fizet, de ennek az adminisztratív előfeltételei (igazolás a szállástól, hogy nem fértél be) annyira körülményesek, hogy nem biztos, hogy megéri.
Erősen ajánlott az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, amely ingyenes. Bővebb információk az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján találhatók.

Milyen idő várható az úton?
Aktualitások és statisztikák az alábbi linken:
http://www.elcaminosantiago.com/Weather-Camino-Santiago.htm
Vedd figyelembe, hogy az út során nagy távolságokat teszel meg és változatos, a magyar klímától eltérő környezetben, változatos domborzatú tájon gyalogolsz.

Milyen szálláshelyek vannak az úton?
A zarándokok többsége zarándokszállásokon száll meg az úton, amelyek a credencial (zarándokútlevél) felmutatásával vehetők igénybe.
A szállások tulajdoni/működtetési viszonyuk szerint lehetnek egyházi, önkormányzati és magánszállások. A szállások többnyire tömegszállások, azaz egy hálóhelyiségben több ember kerül elszállásolásra nemtől és kortól függetlenül. (Vannak olyan szálláshelyek is, ahol külön női és külön férfi részleg van, ekkor a párok sem alhatnak egy teremben!)
Egyházi és önkormányzati szállásokat nem lehet előre foglalni, helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Némelyik magánszállásnál lehetőség van telefonos vagy internetes foglalásra.
Az alábbi oldalon elérhető a lista a zarándokszállásokról, de a lista nem tartalmazza az úton található panziókat, szállodákat:
Szálláslista (2017. december) 
Bővebb lista, információk az útikönyvekben, illetve a www.gronze.com  és http://caminodesantiago.consumer.es/albergues/ oldalakon találhatóak.

Vegyes linkek:

Letölthető útvonaltérképek (GPS) minden útról
Francia-út magassági diagrammok
Információ a Pireneusokon való átkelésről
Téli aktuális szálláslista a Francia-úton
Kiadvány az Északi-út baszk szakaszáról
Kiadvány az Északi-útról és a hozzá kapcsolódó utakról
Kiadvány a Portugál-út Portótól induló részéről
Kiadvány a portugál zarándokutakról
Információk gyűjteménye a portugál utakról
Kiadvány a Portugál-út spirituális változatáról
Kerékpáros magazin a Francia-útról
Autóbusz menetrend Santiago de Compostella és az óceán között (aktualitása ellenőrizendő! A santiagói buszpályaudvaron adnak aktuális listát, illetve aktuális keresők a autocaresvazquez.net, www.monbus.es, www.aucasabus.com oldalakon)

El Camino con Correos – A spanyol posta szolgáltatásai zarándokoknak

Van, hogy úgy érzed, túl nehéz az út, túl nehéz a csomag. De ne ess pánikba, van megoldás, van segítség! Az utad ugyanolyan teljes értékű lesz úgy is, ha ilyenkor igénybe veszel segítséget. A spanyol posta (Correos) gondolt a Caminósokra is és külön szolgáltatásokat nyújt a zarándokoknak.

Hátizsák csomag – Paq mochila
Elszállítják a hátizsákodat a következő állomásodra, jellemzően egy napi járóföldre. A szállások többségében és a postahivatalokban könnyen elérhető ez a szolgáltatás. Az erre a célra rendszeresített borítékba kell tenni a meghatározott összeget (4-5 euro), a borítékra rá kell írni a neved, igazolványszámod és egy előre meghatározott listáról a címet, ahova küldöd a csomagodat, a borítékot rá kell kötözni a zsákodra. A nap végén az adott helyen fel tudod venni az előreküldött hátizsákot.

Zarándok csomag – Paq peregrino
Messzebbi célpontra is el tudod küldeni a felesleges holmijaidat, a leginkább jellemző az, hogy a végállomásra, Santiagóba küldik előre a csomagjukat a zarándokok. De bármely más spanyol postahivatalba is el tudod küldeni a csomagodat ezzel a szolgáltatással. A szállítás ára (Spanyolországon belül): 15 kilóig: 17.97 euro, 25 kilóig: 26,60 euro.
A postán való tárolás az első 15 napban ingyenes, a 16. naptól naponta 1 euro, amely a csomagfelvételkor fizetendő.
Továbbá ha valami extra csomagod van (mondjuk vettél egy Szent Jakab-szobrot egy szuvenírboltban https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:) ), vagy nehézséget okozna elmenni a postahivatalba, akkor a postával erre szerződött szálláshelyekről és üzletekből is elküldheted a csomagodat a kívánt helyre.

Bicikli csomag – Paq bicicleta
Elszállíttathatod a biciklidet is bármely spanyol posta kirendeltségről a zarándoklatod kiindulópontjára vagy akár Santiagóból haza, Magyarországra. A szállítási díjban benne van a csomagolás és egy 300 euróig terjedő biztosítás díja is. Spanyolországon belül 42 euróért szállítanak, más európai országba 90 euro körüli összegért.

Csomagmegőrzés Santiagóban – Servicio de consigna
Santiagóban egy csomagmegőrző szolgáltatást ajánl a posta a központi hivatalában, ami csak 150 méterre van a katedrálistól, a Rúa de Franco 4. szám alatt. Itt leteheted a hátizsákodat, a túrabotodat vagy a biciklidet, amíg bemész a katedrálisba (ahova amúgy sem engednek be hátizsákkal) vagy körbenézel a városban.
A csomagmegőrző árai: túrabot: 1 euro/nap, hátizsák: 2 euro/nap, bicikli: 3 euro/ nap

Posta feltöltőkártya - Tarjeta correos prepago
Ez a szolgáltatás akkor előnyös, ha nem akarsz túl sok készpénzt magadnál tartani, egy részét bankkártyán tartanád, de a sima bankkártyás fizetésnél kedvezőbb kezelési költséggel akarsz számolni. A posta feltöltő kártyája megvásárolható és feltölthető bármelyik spanyol postahivatalban. Nem kell hozzá bankszámla és bárhol fizethetsz vele, ahol a MasterCardot elfogadják.

A spanyol posta Camino szolgáltatásairól részletek a Correos honlapján: elcaminoconcorreos.com
Stiglincz Gábor Stiga pedig ki is próbált néhány szolgáltatást, olvassátok el a blogján, mi hogy működött, mennyibe került:

https://elcaminofrances.blog.hu/…/…/13/postazas_utazas_futar