Útinform hírek a Camino Hungaróról

Tata-Nagyigmánd szakasz
Tata után elérjük az Asszony-tavat. A tó után két irányban lehet továbbmenni, ezt tábla is jelzi. Jó hír, hogy mindkét irány, mindkét útszakasz jól járható. Ha az Asszony-tó után a jobb oldali utat választjátok, az 1 km-rel hosszabb, kevesebb az árnyék, cserébe egy akácokkal, gesztenyefákkal szegélyezett, széles, szép úton haladhattok. Ha a tábla szerinti egyenes irányban mentek tovább, az egy rövidebb út több árnyékkal. Az ösvény jelenleg ki van tisztítva, de az aljnövényzet itt hamarabb megnőhet, mint a másik úton.

Nagyigmánd-Szőkepuszta szakasz
Nagyigmánd után, a kis forgalmú Szákszendi útról egy korábbi földút-becsatlakozásnál térünk le jobbra, mint ahogy eddig ki volt jelezve az út, így mintegy 800 méterrel kevesebbet kell aszfalton menni. Nagyigmándtól, a település szélétől számolva kb. 2,8 kilométerre található a táblával jelzett Bóday-pusztai bekötőút, ott kell jobbra letérni a földútra, majd pár méter után balra fordulni, ezt a csendes földutat kell követni egészen Szőke-pusztáig. A módosított útvonal ki van jelezve, nem lehet eltévedni.

Budakeszi és Páty közötti erdő

A Szent Jakab zarándokút Budakeszi és Páty közötti szakaszán egy erdőn vezet át az út. Itt legyetek különösen figyelmesek, mert jelzéseket alig-alig találni (az erdészet nem engedélyezte jelek kihelyezését). A tájékozódásban segítenek a szentjakabut.hu honlapról letölthető térképek, valamint az erdőben lévő sárga szalagok.

Amire figyeljetek:
- Budakeszin, az Erdért-telep melletti széles, murvás útról be kell térni egy kicsi ösvényre balra. Jelenleg ez a terület sajnos elég szemetes, ne ijedjetek meg, csak pár méter, utána hűvös (és tiszta) kis ösvény következik.

- A szűk ösvény kb. 1 km után elér az 1. vadkerítésig és az azon átvivő létráig. Budakeszi és Páty között, az erdőben összesen 4 ilyen 'mászókán' kell átmenni. Biztonsággal használhatóak.

- Az első mászóka után egy széles, murvás út vezet egyenesen tovább az irtásos területen. Korábban ez csak az erdős rész széléig tartott, de most már az erdőben, a fák között is murvás lett a régebbi földutacska, egészen a bányáig. Aki korábban járt már itt, annak nagyon furcsa lesz, hogy a korábbi csendes földutacska helyett egy autóút vezet át az erdőn. Annyiból viszont könnyebb lett a tájékozódás, hogy az első mászókától a bányáig ezt a murvás utat kell követni. Mindig csak egyenesen kell menni.

- Az erdőben egy elágazásnál van egy félreérthető jel. Egy nagy sárga nyíl, ami balra mutat egy másik murvás útra. NE forduljatok balra, az a nyíl nem a zarándokutat jelöli (az erdőben valahol forgatás van, állítólag a filmesek festették azt oda a forgatásra menő autósoknak)! Tartsatok ott is egyenesen tovább! Kövessétek a kis sárga nyilat és C (mint Camino) betűt! A mellékelt fotón ez a kereszteződés látható

- A bányához érve a murvás út jobbra kanyarodik, majd balra, kövessétek! A zarándokút jobbról kerüli ki az elhagyatott bányagödröt.

- Ha csöndben mentek, láthattok őzeket, szarvasokat, vaddisznókat, esetleg muflont is. :)