Spanyolországi és portugál szálláshírek a 2020-as évre

A koronavírus után, 2020. június végén megnyílnak a spanyol határok. Ez azt is jelenti, hogy újra járható lesz a Camino, de sajnos sok változással, ami a szálláshelyek kapacitásának csökkenésével is jár. Emiatt sok szállás a 2020-as évben ki sem nyit és egészen biztos, hogy áremelkedések is lesznek.

De melyik szállások nyitnak ki és mikor? Stiglincz Gábor "Stiga" Benedek Rózsa segítségével összeszedte a Francia Út, Portugál Út, Primitivo és a Norte 2020-as szállásainak listáját, amit Stiga blogján találhattok meg ide kattintva!

Vátozások Spanyolországban

Benedek Rózsa összeszedte az elérhető információmorzsákat. Fontos tudni, hogy ezek NAGYON képlékenyek és változhatnak is, de nagyjából erre érdemes felkészülnie annak, aki 2020-ban valamelyik spanyolországi szakaszon szeretne zarándokolni.

"A legfontosabb, a maszkviselés. Spanyolországban 100 euro bírsággal tervezik büntetni azt, aki elmulasztja a maszk viselését olyan helyen, ahol nincs meg a két méter távolság. Ez vonatkozik az albergue helyiségeire, hálótermekre is. Fontos, hogy elegendő maszk legyen nálatok! Az alberguekben az ágyak között 1,5-2 méter távolságot kell hagyni és az emeletes ágyak felső ágya sem használható. Emiatt a korábbi ágyszám kb 40%-ra csökken, sokkal kevesebb hely áll rendelkezésre. Ezért a szállásokat előre le kell foglalni, van ahol ez kötelező, van ahol csak ajánlott. Ugyanígy a bankkártyás fizetés is nagyon ajánlott, hogy ne legyen készpénz mozgás. A credencialt csak a hospitalero pecsételheti le, tilos a bélyegzőt másnak megérinteni. Nem lesz közös használatú toll sem az aláíráshoz, mindenki a saját maga íróeszközét használhatja.

Az alberguekben belépéskor hipós fertőtlenítés vár a zarándokok cipőjére, van ahol a hátizsákot is le kell fertőtleníteni, de a zsákot mindenhol nagy műanyag zsákban lehet csak a szobában elhelyezni. Legyen nálatok szükség esetére műanyag szemeteszsák. A konyhák fertőtlenítésére vonatkozó követelmények a legnehezebben kivitelezhetők az albergueket üzemeltetők számára, minden használat után fertőtleníteni kell. Ezért sok helyen inkább lezárják a konyhát. Ahol mégis nyitva marad, ott el kell távolítani az összes hagyományos tányért, poharat, evőeszközöket, helyette egyszer használatos műanyagok lesznek. Legyen a hátizsákban saját tányér, pohár, evőeszköz.

Nem lesznek takarók, csak a saját hálózsákot lehet használni. Ugyanígy nem lesz közös használatú kéztörlő a mosdókban sem, így érdemes a normál méretű törölköző mellé egy kicsit is csomagolni. A mosdókat minden használat után fertőtleníteni kell, ez valószínűleg az azt használó zarándok feladata lesz. Az ágyak valószínűleg gumi- vagy műanyag borításúak lesznek, azt könnyebb tisztítani és mindenki maga húzza majd fel a steril csomagban kapott papírlepedőt, ügyelve arra, hogy más személy ágyát érinteni tilos. A higiénés szabályok betartatásáért a hospitalerok felelnek, a fokozott felelősség nagyobb stresszt fog eredményezni a kezdeti időszakban. Mindenképp kérdezzétek meg regisztrációkor az összes teendőt, amit tőletek várnak el, hogy ne legyen később annak elmulasztásából kellemetlenség. Emiatt és a foglalások miatt fontos a nyelvtudás! Az idei zarándoklat teljesen más lesz mint az eddigiek."