Nyitnikék! Mennikék! - Óvatos nyitás a Caminón

Itthon már járható a Szent Jakab-út, Spanyolország és Portugália zarándokútjai azonban még csak most kezdik a nyitást. Hírek a Camino spanyol, portugál és magyar szakaszairól.

1. Ibériai-félsziget

A járványveszély lecsengése után óvatosan nyit Spanyolország és Portugália.

Július 1-jével már nagyobb befogadó kapacitással lesz nyitva a santiagói katedrális, kinyit a zarándokiroda és fokozatosan kinyitnak az állami zarándokszállások (albergue municipal). 
A július 1-jével kinyitó közösségi helyszínek vállalták, hogy betartják az egyelőre szigorú egészségügyi és higiéniai szabályokat. A betartandó és az ajánlott higiéniai szabályokról megszületett a kézikönyv, amelyet eljuttatnak minden olyan helyre (szállásokra, vendéglátóhelyekre), amely a zarándokok fogadásával és ellátásával foglalkozik. 
A szállások, templomok, éttermek közül sok tehát hamarosan kinyit, de ez még most sem jelent teljes nyitást, hiszen a tartományok közötti mozgást is még csak most kezdik fokozatosan és óvatosan engedélyezni, egyelőre csak a belföldi zarándokokat fogják fogadni. Ha minden rendben lesz, akkor nyitnak majd a külföldi zarándokok felé. Egyelőre tehát még türelmet kér a Camino a világ zarándokaitól.

A mellékelt fotókon az Északi-út, a Portugál-út és a Primitivo már kinyitott, hamarosan kinyitó és idén zárva maradó szállásainak listáját találjátok. A listák csak tájékoztató jellegűek!

Északi út

Portugál út

Camino Primitivo

(Köszönet az információkért Benedek Rózsának!)

2. Magyarország

A Szent Jakab zarándokút hazai szakaszai – Camino Húngaro, Camino Benedictus – újra járhatóak.

Ha a magyarországi Szent Jakab zarándokúton indultok el, az alábbiakat kérjük tőletek:
• Figyeljétek az aktuális járványügyi rendelkezéseket, azokat mindig tartsátok be!
• Legyen nálatok maszk, kézfertőtlenítő, mindenhol alaposan mossatok kezet, ahol erre lehetőségetek van, és tartsátok be a minimum másfél méteres távolságot, ha más emberekkel találkoztok!
• Mielőtt elindultok, mindenképp egyeztessetek a szállásokkal, hogy nyitva vannak-e már, tudnak-e fogadni titeket, milyen feltételek betartását kérik a náluk megszálló zarándokoktól! Amit kérnek, azt feltétlenül tartsátok be! Sokan fognak elindulni most az itthoni utakon, ha nem tudnak fogadni titeket egy-egy szálláshelyen, legyetek megértőek és rugalmasok!
• A zarándokigazolványt és a zarándok útikönyvet megrendelhetitek postán a rendeles@szentjakabut.hu email címen, de személyes átvételre is lehetőség van már.

• A szegedi Zarándokpont iroda újra kinyitott, és nagy szeretettel várja az útra készülődő zarándokokat. Az egymásra való fokozott odafigyelés jegyében az iroda önkéntesei a közösségi ház madárcsicsergős udvarán fogadják a hozzájuk érkező vendégeket, és a látogatóktól is azt kérik, legyen rajtuk arcmaszk. A szegedi zarándokirodában kiváltható a zarándokigazolvány, megvásárolható többféle Caminós útikönyv, lehet jó tanácsokat kapni útnak indulás előtt és közösen nosztalgiázni hazatérés után. Az iroda címe: Szeged, Zentai u. 31. Nyitva: szerdánként 18.00 és 19.30 között.
• A budapesti Zarándokpont iroda még zárva tart, és amíg nem nyit ki, addig Budapesten belül három helyszínen – Újbudán, Csepelen és Kispesten – tudtok egy-egy önkéntesünknél útlevelet, útikönyvet, szövött karszalagot, vászontáskát venni. Ha élnétek a személyes átvétel lehetőségével és megfelel nektek az ajánlott átvételi pont, egyeztessetek önkénteseinkkel:
Csepel, Csepel Pláza - Dancs Marcsi: 20/ 4751372 (itt póló is van) 
Kispest, Köki Terminál - Dukát Csilla: 30/ 9649749 (itt kagyló is van)
Újbuda, Alle Bevásárlóközpont - Klekot Ági: 70/ 2017539

• Az aktuális híreket Facebook-oldalunkon is közzé tesszük: https://www.facebook.com/szentjakabut/

• Friss hírekért őket is érdemes követni: https://www.facebook.com/DelfinMuxia/, https://www.facebook.com/Elcaminofrancesblog/

• Vigyázzatok magatokra és mindenki másra, akivel út közben találkoztok!

Jó készülődést, jó utat, zarándokok!