Koronavírus helyzet a Caminón

Egy darabig búcsút kell intenünk Szent Jakab megölelésének

avagy: Koronavírus a Caminón

Mi a helyzet jelenleg Spanyolországban és mi várható a Camino de Santiago zarándokúton?
Helyzetjelentést adunk a jelenleg – 2020. március 11-én – rendelkezésünkre álló és jelenleg aktuálisnak vehető információk alapján.

Sajnos Spanyolországban is gyorsan terjed a járvány, ráadásul a jelenleg legerősebben fertőzött területek között van Baszkföld és La Rioja tartomány, amely területeken áthalad a Camino is (Francia-út, Északi-út). Az egészségügyi helyzet rosszabbra is fordulhat Észak-Spanyolországban.
https://index.hu/kulfold/2020/03/09/spanyolorszag_koronavirus_intezkedesek_karanten_madrid/

Kiutazás, hazautazás:
Előfordulhat, hogy repülőtársaságok járatokat törölnek, vasúttársaságoknak megtiltják a ki- és beutazást más országokból. Legyetek figyelmesek a jegyvásárlásnál és a már megvásárolt jegyekkel is! Figyeljétek a repülőtársaságok, vasúttársaságok tájékoztatásait!

Szállások:
A zarándokszállások, főleg a nagyobb létszámú helyek rizikófaktorrá válhatnak a járvány terjedését illetően, hisz a világ minden tájáról érkező emberek vannak együtt egy helyen, majd másnap mindenki továbbmegy és esetleg viszi tovább a fertőzést. A szállásadók közül sokan egyelőre kivárnak, a járvány terjedésétől teszik függővé, hogy kinyitnak-e a szokásos időben - márciusban, vagy a nagyhéten -, vagy későbbre halasztják a nyitást. Valószínűleg tavasszal kevesebb szállás lesz nyitva az úton.

Templomok:
Fokozott odafigyelést kérnek a szolgálatot teljesítő atyáktól – szertartások előtt és után kézmosás, kézfertőtlenítés – és a templomba látogatóktól is. Kerülni kell nemcsak az egymással való testi kontaktust (pl. a kézfogást, ölelést, áldozáskor az ostya nyelvre tételét), de a templomi padok, keresztek, szobrok, szentképek érintését, az ereklyék csókolgatását. A közvetlen testi kontaktus helyett a meghajlást, egymás szemébe nézést, tenyérbe kapott ostyát javasolják. A szenteltvíz-tartókat és a gyóntatófülkék elválasztófalait lefóliázzák, hogy azok által se terjedhessen a kór.

Santiago:
A katedrális felújítása még mindig tart, és bár az eredeti tervek szerint a húsvéti nagyhéten már ott tartják a miséket, a koronavírus helyzet miatt ez lehet, hogy nem valósul meg. Ami viszont biztos már most: a határozatlan ideig tartó rendelkezések szerint a katedrális csak 11.00 és 14.00 óra között látogatható, az oltáron ülő Szent Jakab szobor megölelése pedig tilos! A tiltás miatt a szoborhoz vezető lépcső bejáratát bezárták.
Az oltár alatti sírhely – ahol az apostol földi maradványait tartalmazó urna található – továbbra is látogatható.
https://canalperegrino.com/ultima-hora-coronavirus-los-peregrinos-no-podran-abrazar-al-apostol-en-compostela/
https://www.facebook.com/CatedraldeSantiago/

A bárokban, éttermekben, szállásokon, orvosnál, kórházakban stb. ugyanúgy érvényesek a mostanában sokat ismételt kérések: fokozott figyelemmel legyen mindenki magára és embertársaira.

Bármelyik országban készültök zarándokolni, legyetek nagyon körültekintőek és felelősségteljesek az utatok tervezésében és szervezésében!

Tájékozódás az aktuális spanyolországi helyzetről magyarul:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

Tájékozódás az aktuális spanyolországi helyzetről spanyolul:

http://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/situacionActual.htm

(Fotó forrása: internet)