Camino Húngaro (Budapest-Tata-Pannonhalma-Lébény-Pozsony-Wolfsthal)

Nemcsak a húsz éveseké a világ! - Pitz Frigyes

A 2017-es nyári zarándoklat egyik legtöbb – több mint 70! – Szent Jakab-napot megélt zarándoka Pitz Frigyes volt, aki feleségével, Évivel járta végig az utat. Története adjon erőt a többi idősebb embernek: a Camino 60, 70 felett sem lehetetlen küldetés!

A Szent Jakab zarándokút végigjárásának elhatározása a feleségemben érlelődött meg, miután látott egy beszélgetést a televízióban Dukát Csillával. Hazaérkezésemkor azzal fogadott, hogy szeretné, ha ezen a nyári zarándoklaton részt vennénk. Természetesen erre igent mondtam. Ez részünkről nagy elhatározás volt, hiszen már nem tartozunk a fiatal korosztályhoz. Ez annyira fontos volt nekünk, hogy prágai tartózkodásunk alatt regisztráltunk a zarándokútra.
Én nagy várakozással készültem. Feleségem arra biztatott, semmiképpen ne engedjem, hogy feladja elhatározását, hiszen ennek az útnak a megtételére lelkileg nagy szükségünk volt. Nagy segítségünkre voltak azok a lelki levelek, amiket az indulásunk előtt rendszeresen küldtek a szervezők számunkra.
Végre eljött az idő, amikor indulnunk kellett. Zarándokutunk alatt szépségekkel, megpróbáltatásokkal és emberi jósággal találkoztunk. Azt a szeretetet, amit a bennünket fogadó atyáktól és jó akaratú emberektől kaptunk, soha nem fogjuk elfelejteni. Nem fogjuk elfelejteni azt sem, ahogyan a zarándoklatot kísérő, fogadói szolgálatot vállaló zarándoktársaink fogadtak bennünket egy-egy szálláshelyen. A gyermeki szeretetet éreztük ölelésükben, mintha szüleiket ölelték volna meg.
Nagyon jó érzés volt látni azt, ahogy Gáspár Frici a vak fiút, Norbit segítette. Legnagyobb élményünk az egymás iránti szeretet volt. Nagyon tetszettek az esti beszélgetések, az énekek, az Ultreia zarándokhimnusz. Legrosszabb élmény a hőség és a lábsérülések voltak, de, azt gondolom, ezekre a megpróbáltatásokra talán szükség is volt. Ezek eltörpülnek a kapott lelki megnyugvás mellett. Köszönjük zarándoktársainknak az együtt töltött napokat, hiszen a zarándoklat végére egy nagy család lettünk!
u.i.: Ha ennyi kedves, és szeretetre méltó ember lenne, akkor béke lenne a földön.