Útvonal

Tarján - Baj - Tata

Mielőtt az út elhagyja Tarján települést, felkapaszkodik egy szőlőhegyre és elhalad egy kálváriadomb mellett, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a falura és környékére. Ezután Vértestolnáig erdőben vezet az út, először emelkedőn, majd sík területen. Vértestolna csendes falu, múltja egészen az őskorig nyúlik vissza. Római katolikus temploma, a néhány megmaradt fatornácos háza és a faluból kifelé vezető út melletti kálváriája érdemel említést. A hosszan elnyúló falut elhagyva már a Gerecse hegység felé közelítünk. Először emelkedünk, majd a hegytetőn, a középkori Kovácsi település körtemplomának romjainál megpihenhetünk, mielőtt megkezdjük a leereszkedést. Két irányba is mehetünk innen: Vértesszőlős felé, ahol a 350 ezer évesre becsült előember bemutatóhelye található, innen a Tata déli részén lévő Derítő-tavat érintjük, majd az Öreg-tó partján haladva jutunk el Tata központjába. A körtemplomtól induló másik út Baj felé vezet lefelé egy szűk, vadregényes erdei ösvényen a baji kálvária stációi mellett, érintve a baji katolikus templomot, majd onnan a tatai Cseke-tavat, végül a belvárost. Tata hangulatos városka, sok látnivalóval, szálláslehetőséggel és étteremmel. 
 
A térképen a "+" jelre kattintva, vagy kétszer a bal egérgombot megnyomva lehet nagyítani. Kicsinyíteni a "-" gombra kattintva, vagy kétszer az egér jobb gombjának lenyomásával lehet. A térkép mozgatása a bal egérgomb folyamatos benyomva tartásával és az egér mozgatásával lehetséges. Az egyes ikonokra kattintva az adott pontról részletes információk jelennek meg.
A térképen szereplő árakat, nyitvatartási adatokat és miserendeket minden esetben ellenőrizd, és amennyiben változást észlelsz, úgy, kérünk, értesíts minket az info@szentjakabut.hu vagy az utmester@szentjakabut.hu e-mail címeken!
 
Jelmagyarázat:
 
ZarándokszállásPecsételőhely
Zarándokbarát szálláshelyVízlelőhely (forrás, kút)
Panzió, motelÉlelmiszerbolt, pékség
SzállodaItalbolt, söröző
KempingÉtterem, vendéglő
Település, látnivalóBüfé, falatozó
Templom, kápolnaKávézó, cukrászda
 

 

bővebben

Tata, Ady Endre u. 56.
-
+36 34/ 383-653
-
www-
N/A
kb. 3000 Ft/fő
étterem, WIFI
Foglalás legalább 2 nappal az érkezés előtt!

 

Tata, Fáklya u. 2.
Kalázy Sándor
+36 34/ 383-496, +36 30/747-7750
tataoregtocamping@gmail.com
wwwhttp://www.tatacamping.hu
N/A
kb. 1500 Ft/fő
 
Foglalás legalább 2 nappal az érkezés előtt!

 

Tata, Fáklya u. 4.
-
+36 34/487-960, +36 30/756 6116
info@oregtohotel.hu
wwwhttp://www.oregtohotel.hu
N/A
Aktuális árak  -10%
étterem, WIFI
Foglalás legalább 2 nappal az érkezés előtt!

 

Figyelem!

Esős időben a Baj felé vezető út csúszós és balesetveszélyes. Ebben az esetben javasoljuk a Vértesszőlős felé vezető útvonal választását.

Figyeld a piros kör jelzést! Az emelkedő előtti elágazásban az út mellett jobbra található.

A Vértesi Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint vadászatra jogosult és erdőgazdálkodó, a kezelésébe tartozó 11-253550-510, 11-252450-512 és 11-251850-510 kódszámú vadászterületeken a balesetek elkerülése, valamint a vad-gépjármű ütközések megelőzése érdekében részlegesen korlátozza az erdőterületek látogatását.
2017. szeptember 9 - október 8. közötti időszakban, naponta délután 16.00 és másnap reggel 09.00 óra között tilos az erdő látogatása a parkerdők, arborétumok és az Országos Kéktúra útvonalának kivételével.
A megjelölt időszakban a korlátozásra a turistautak, illetve a fő közlekedési útvonalak bevezető szakaszain tájékoztató táblákkal és a szolgálatot teljesítő szakszemélyzet eseti szóbeli tájékoztatásával külön is felhívjuk a figyelmet.
Érintett községhatárok: Baj, (Bicske kimarad) Bokod, Csákberény, Csákvár, Császár, Csókakő, Gánt, Oroszlány, Pusztavám, Szár, Szárliget, Tarján, Tata-Agostyán, Tatabánya, Óbarok, Újbarok, Várgesztes, Vértesboglár, Vérteskethely, Vértessomló, Vértesszőlős, Vértestolna.
Vértesi Erdő Zrt.

Tarján, katolikus templom

Templom, kápolna

Miserend
Hétfő-
Kedd-
Szerda-
Csütörtök17h v. 18h.
Péntek-
Szombat-
Vasárnap9h

 

0 Km0 óraTarján, katolikus templom

Vértestolna

Település, látnivaló

7 Km2 óraVértestolna

Rotunda

Templom, kápolna

Ezen a helyen a középkori Kovácsi falu plébániatemploma állt. A falu és a közeli nemesi udvarház lakóinak keresztelő- és temetési helyeként szolgált a 13. és a 16. század között. A rotunda belsejét freskók díszítették, centrális tetejét zsindely fedte. Az 1530-as években a déli oldalához csontház (osszárium) épült. A körtemplom a 16. század végén, a török háborúk következtében pusztult el.
5.5 Km2 óraRotunda

Baj, templom

Templom, kápolna

Miserend
Hétfő-
Kedd-
Szerda-
Csütörtök18h.
Péntek7h
Szombat-
Vasárnap10h

 

4 Km1 óraBaj, templom

Tata, kapucinus templom

Templom, kápolna

Miserend
Hétfő18:00
Kedd7:30
Szerda18:00, (vesperás 17:30)
Csütörtök7:30
Péntek18:00
Szombat7:30, 18:00
Vasárnap7:30, 8:45, 18:00, (vesperás 17:30)

 

4 Km1 óraTata, kapucinus templom