Camino Húngaro (Budapest-Tata-Pannonhalma-Lébény-Pozsony-Wolfsthal)

Camino Hungaro hírei

Útinform hírek a Budapest-Lébény útvonalról

- Új útvonal Pátyon
A település elején elérjük a Csilla von Boeselager emlékkertecskénél balra kell fordulni, amerre a Pátyi pincehegy tábla is mutat. Ez az új út végigvisz a gyönyörű, csendes és árnyas pátyi pincesoron. A pincesor a Torbágyi útra visz le, amelyről annak nagy kanyarjában át kell menni az út túloldalán lévő kishíd felé (itt csatlakozunk vissza az eredeti útba). A kanyar nehezen belátható, a forgalom nagy, körültekintést és óvatosságot igényel az áthaladás. Az új út kb. 200 méterrel hosszabb, mint a korábbi, de kevesebb az aszfalt, nagyobb a csend és a pincehegy meseszép.

- Új útvonal a tarjáni horgásztótól Tarjánig
A nemrég leaszfaltozott Vasztély-Tarján út kiváltására egy új utat jelöltünk ki a horgásztó és Tarján között. A tarjáni horgásztó után kb. 300 méterrel az aszfaltútról balra egy földút ágazik le, azon kell elindulni balra-előrefele, majd az első lehetőségnél, kb. 100 méter után, egy patakocska innenső oldalán jobbra fordulni a jól látható földútra. Ezen a földúton haladva 4 kilométer múlva, Tarján szélénél visszacsatlakozik az út az aszfaltútba. Az új út kb. 350 méterrel hosszabb, mint a korábbi út, viszont végig földút.

- Asszony-tó után jobbra
A Tata utáni Asszony-tónál 2 lehetőség van a továbbhaladásra. Az egyenesen vivő út ugyan rövidebb, de sajnos nagyon benőtte az aljnövényzet és nem tisztították ki az ösvényt. Nehéz menni a valóban nyakig érő aljnövényzetben. Ezért azt javasoljuk, az Asszony-tónál inkább a jobbra induló utat válasszátok! Ez ugyan kb. 500 méterrel hosszabb, de végig jól járható.

- Ivóvíz Mocsán
Ha vizet kerestek Mocsán, a falu plébánosa, Nyuszi atya üzeni, hogy nála, a plébánián mindig van! A templom mögötti épület a plébánia, a kapuja mindig nyitva, kutya nincs az udvarban. Az épület hátsó falánál van egy csap, benne ivóvíz. Találtok itt mosdót is. Ha az atyát is otthon találjátok, az külön felüdülés lesz számotokra, ő pillanatok alatt feltölti a fáradt zarándokokat életerővel és vidámsággal. Kopogjatok be hozzá bátran!

- Módosított útvonal Kisbérnél

Kisbért elhagyva nem túl zarándokbarát területen vitt a Szent Jakab-út. Szeméthegyek, sitthalmok, parlagfű-erdő, beszántott út váltják itt egymást, és a környezet állapota sajnos egyre csak romlott. Ezért módosítottuk az útvonalat, és már ki is jeleztük az új utat. Az elhanyagolt környék helyett egy gyönyörű horgásztó, egy lovastanya, egy kőkereszt mellett vezet az út, végül Ászár szélső kis utcáin jutunk el a szőlőskertek között álló 'Torony'-ig. Az új útvonal kb. 400 méterrel hosszabb, mint a korábbi út, de sokkal szebb, kellemesebb környezetben gyalogolhatunk.

- Ete utáni beszántás

Ete települést elhagyva átmegyünk a 13-as számú autóút túloldalára, itt van egy rész, ami elvileg út, de mindig beszántják és beültetik. A kagylós jelzés mutatja az utat, de a vetésbe. Higgyetek a jelnek, és bátran vágjatok át a vetésen! Nem hosszú ez a kalandpark, körülbelül 100 méter, utána már rendes földúton folytathatjátok a gyaloglást!

- Kerékteleki határában Magánterület lett egy kis akácos ligetrész. Ezt a területet balról kerüli ki az út, ki van jelezve, figyeljétek a jeleket Csak kb. 150 méter pluszt jelent a kerülő.