Gyakorlati információk

Ezen az oldalon igyekszünk a klasszikus spanyolországi úttal (Camino Francés) kapcsolatos hasznos, gyakorlati információkat összegyűjteni. (A cikk végén a vegyes linkeknél találtok más utakra vonatkozó információkat is.)
Amennyiben más útvonalakról érdeklődnél és/vagy a Francia-útról bővebb információra lenne szükséged, úgy szívesen adunk tájékoztatást a Zarándokpontban, illetve a különböző eseményeken személyesen is.
A felszereléssel kapcsolatos információkat a "Mi kerüljön a  zsákba?" az útvonalak áttekintést pedig az "Útvonalak" menüpontban találod.

Kérjük,  hogy az oldalon található információk aktualitását minden alkalommal ellenőrizzétek!

Hogyan készüljek az útra?
Hogyan jutok el a Caminóra?
Hogyan jutok Santiago de Compostellából haza?
Mit vigyek magammal?
Mennyi pénzt vigyek az útra?
Hol váltható ki a zarándokigazolvány?
Szükséges-e utasbiztosítást kötnöm?
Milyen idő várható az úton?
Milyen szálláshelyek vannak az úton?

Hogyan készüljek fel az útra?
A különböző útikönyvek (magyar nyelven Francia-útra: Cordula Rabe – Rother útikalauz (kis piros), John Brierley; Portugál-útra: John Brierley; Északi-út és primitivo: Pfliegel Péter) alapján bárki meg tudja tenni az utat.  Szintén hasznos tanácsokat kaphatsz az utat megjárt zarándokoktól, akiket az alábbi helyeken találhatsz meg:

  • www.szentjakabut.hu (Szent Jakab Baráti Kör, amely a magyarországi hivatalos Szent Jakab egyesület, a honlapon, illetve a Facebook-oldalunkon meghirdetett Camino Cafe és egyéb caminós események)

  • www.zarandokiroda.hu (A magyarországi zarándokutak önkéntesei által üzemeltetett zarándokiroda (Zarándokpont) Budapesten a Horánszky u. 20. szám alatt, a Párbeszéd Házában, nyitva hétfőn, szerdán csütörtökön. 17.00-19:30)

  • szegedi zarándokiroda (Zentai u. 31., Klebelsberg-telepi Összefogás Háza (a régi iskola épülete, nyitvatartási idő: minden szerdán 18.00-19.30; telefon (csak nyitvatartási időben): +36 20 334 5622; Facebook: Szegedi ZarándokPont)

  • Camino Kávézó Facebook csoport és  El Camino Klub Facebook csoport

A Francia-út átlagos kondícióval is teljesíthető.
Hasznos oldalak az útvonalakról:
www.gronze.com
http://santiago.forwalk.org/en/

Hogyan jutok el a Caminóra?

Részletes információk itt.

Hogyan jutok Santiago de Compostelából haza?
Részletes információk itt.

Mit vigyek magammal?
Erre a kérdésre válaszokat kaphatsz a "Mi kerüljön a zsákba?" menüpontban, a Zarándokpontban, illetve a Pakolós délután programunkon.

Mennyi pénzt vigyek az útra?
Az oda- és visszajutás ára nagyon változó lehet, folyamatosan figyelni kell a repülőtársaságok, a repjegykeresők és a vasúttársaságok, buszok árait.
Átlagos költést 20–25 EUR/napra szokták mondani, de ez nagyon egyéni pénztárca és személy függő, mert szállás 5-15-25 EUR/nap, étkezés: 5-15-30 EUR/nap. Attól függ, hol alszol és mit eszel. Aki spórolni szeretne, lehetőleg egyházi és önkormányzati szállásokon szálljon meg, zarándokmenüt fogyasszon, vagy főzzön azokon a szállásokon, ahol lehet!  Sok a vita, de 1000 EUR kb. az átlagos költségvetés.
A nagyobb településeken (kevesebb van az úton) van ATM, de mindig legyen nálad megfelelő mennyiségű készpénz!

Hol váltható ki a zarándokigazolvány?
A zarándokigazolvánnyal (Credencial) igazolod, hogy zarándok vagy. Ebbe gyűjtheted a pecséteket (adják szállásokon, templomokban, bárokban, vendlégőkben, múzeumokban, stb.) A pecsétekkel teli zarándokútlevéllel Santiagóban igazolod, hogy megtetted az utat és ez alapján kiadják az oklevelet. Ma már két féle oklevél van. Az alap, ingyenes oklevéllel azt igazolják, hogy a Szent sírjához zarándokoltál. Ehhez a zarándokigazolványodban napi 2 pecsétnek kell szerepelnie legalább az utolsó 100 km-ről. (Már elfogadják azt is, ha A Corunából indulsz az Angol-úton, viszont akkor kell plusz 15 km-t igazoló pecsét egy másik, otthoni zarándokútról is.) A másik oklevelet külön, felár ellenében kérheted, mely tartalmazza már a kiindulási pontodat és a megtett kilométerek számát is.
Szintén a Credencial jogosít fel arra, hogy igénybe vedd  kedvezményes áron a zarándokszállásokat.
Credencial kiváltható Magyarországon a Zarándokpontban, illetve postán is megrendelhető. A zarándokútlevél kiváltásáról részletesen olvashatsz a Credencial menüpontban!
A credencial a kiinduló állomásokon, illetve a legtöbb szálláshelyen is kiváltható.

Szükséges-e utasbiztosítást kötnöm?
Ajánlott, de nem kötelező. Abból indulj ki, hogy vész esetén te, vagy a családod ki tudja-e fizetni az akár több milliós kórházi kezelés és a járulékos események –utazások, szállítás – költségeit. Saját biztosítónál, biztosítási brókernél –személyesen vagy online – érdemes körbenézni, illetve egyes bank- és hitelkártyák is tartalmaznak utasbiztosítási szolgáltatásokat. Létezik kimondottan zarándokbiztosítás is, de nem szükséges ennek a kiváltása. Igazából annyival ad többet, ha pl. egy szálláson nem kapsz helyet és tovább kell menned, akkor is fizet, de ennek az adminisztratív előfeltételei (igazolás a szállástól, hogy nem fértél be) annyira körülményesek, hogy nem biztos, hogy megéri.
Erősen ajánlott az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, amely ingyenes. Bővebb információk az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján találhatók.

Milyen idő várható az úton?
Aktualitások és statisztikák az alábbi linken:
http://www.elcaminosantiago.com/Weather-Camino-Santiago.htm
Vedd figyelembe, hogy az út során nagy távolságokat teszel meg és változatos, a magyar klímától eltérő környezetben, változatos domborzatú tájon gyalogolsz.

Milyen szálláshelyek vannak az úton?
A zarándokok többsége zarándokszállásokon száll meg az úton, amelyek a credencial (zarándokútlevél) felmutatásával vehetők igénybe.
A szállások tulajdoni/működtetési viszonyuk szerint lehetnek egyházi, önkormányzati és magánszállások. A szállások többnyire tömegszállások, azaz egy hálóhelyiségben több ember kerül elszállásolásra nemtől és kortól függetlenül. (Vannak olyan szálláshelyek is, ahol külön női és külön férfi részleg van, ekkor a párok sem alhatnak egy teremben!)
Egyházi és önkormányzati szállásokat nem lehet előre foglalni, helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Némelyik magánszállásnál lehetőség van telefonos vagy internetes foglalásra.
Az alábbi oldalon elérhető a lista a zarándokszállásokról, de a lista nem tartalmazza az úton található panziókat, szállodákat:
Szálláslista (2017. december) 
Bővebb lista, információk az útikönyvekben, illetve a www.gronze.com  és http://caminodesantiago.consumer.es/albergues/ oldalakon találhatóak.

Vegyes linkek:

Letölthető útvonaltérképek (GPS) minden útról
Francia-út magassági diagrammok
Információ a Pireneusokon való átkelésről
Téli aktuális szálláslista a Francia-úton
Kiadvány az Északi-út baszk szakaszáról
Kiadvány az Északi-útról és a hozzá kapcsolódó utakról
Kiadvány a Portugál-út Portótól induló részéről
Kiadvány a portugál zarándokutakról
Információk gyűjteménye a portugál utakról
Kiadvány a Portugál-út spirituális változatáról
Kerékpáros magazin a Francia-útról
Autóbusz menetrend Santiago de Compostella és az óceán között (aktualitása ellenőrizendő! A santiagói buszpályaudvaron adnak aktuális listát, illetve aktuális keresők a autocaresvazquez.net, www.monbus.es, www.aucasabus.com oldalakon)