Gyakorlati információk

Ezen az oldalon igyekszünk a klasszikus spanyolországi úttal (Camino Francés) kapcsolatos hasznos, gyakorlati információkat összegyűjteni. (A cikk végén a vegyes linkeknél találtok más utakra vonatkozó információkat is.)
Amennyiben más útvonalakról érdeklődnél és/vagy a Francia-útról bővebb információra lenne szükséged, úgy szívesen adunk tájékoztatást a Zarándokpontban, illetve a különböző eseményeken személyesen is.
A felszereléssel kapcsolatos információkat a "Mi kerüljön a  zsákba?" az útvonalak áttekintést pedig az "Útvonalak" menüpontban találod.

Kérjük,  hogy az oldalon található információk aktualitását minden alkalommal ellenőrizzétek!

Hogyan készüljek az útra?
Hogyan jutok el a Caminóra?
Hogyan jutok Santiago de Compostellából haza?
Mit vigyek magammal?
Mennyi pénzt vigyek az útra?
Hol váltható ki a zarándokigazolvány?
Szükséges-e utasbiztosítást kötnöm?
Milyen idő várható az úton?
Milyen szálláshelyek vannak az úton?

Hogyan készüljek fel az útra?
A különböző útikönyvek (magyar nyelven Francia-útra: Cordula Rabe – Rother útikalauz (kis piros), John Brierley; Portugál-útra: John Brierley; Északi-út és primitivo: Pfliegel Péter) alapján bárki meg tudja tenni az utat.  Szintén hasznos tanácsokat kaphatsz az utat megjárt zarándokoktól, akiket az alábbi helyeken találhatsz meg:

  • www.szentjakabut.hu (Szent Jakab Baráti Kör, amely a magyarországi hivatalos Szent Jakab egyesület, a honlapon, illetve a Facebook-oldalunkon meghirdetett Camino Cafe és egyéb caminós események)

  • www.zarandokiroda.hu (A magyarországi zarándokutak önkéntesei által üzemeltetett zarándokiroda (Zarándokpont) Budapesten a Horánszky u. 20. szám alatt, a Párbeszéd Házában, nyitva hétfőn, szerdán csütörtökön. 17.00-19:30)

  • szegedi zarándokiroda (Zentai u. 31., Klebelsberg-telepi Összefogás Háza (a régi iskola épülete, nyitvatartási idő: minden szerdán 18.00-19.30; telefon (csak nyitvatartási időben): +36 20 334 5622; Facebook: Szegedi ZarándokPont)

  • El Camino Klub Facebook csoport

A Francia-út átlagos kondícióval is teljesíthető.
Hasznos oldalak az útvonalakról:
www.gronze.com
http://santiago.forwalk.org/en/

Hogyan jutok el a Caminóra?

Spanyolországban (és Európa más országaiban is) többféle Camino útvonal létezik, amelyek különböző településekről indulnak, más-más hosszúságúak és nehézségűek, de mindegyik célállomása Santiago de Compostela, vagy egy másik út, amely Santiagóba visz.
Legelőször arról kell döntened, melyik úton szeretnél zarándokolni. Mérlegelned kell, mennyi időt tudsz a zarándoklásra áldozni, milyen évszakban szeretnél menni, milyen az erőnléted, milyen nehézségű terep jó neked.
A Spanyolországon és Portugálián belüli fontosabb Szent Jakab-utak, azok kiindulópontjai és célállomásai, valamint körülbelüli hosszúságuk:

• Camino Francés (Francia-út): Saint-Jean-Pied-de-Port–Santiago de Compostela (SdC): 798 km
• Camino del Norte (Északi-út): Irun–Gijon–SdC: 830 km
• Camino Portugués (Portugál-út): Lisszabon–Porto: 375 km, Porto–SdC: 241 km
• Via de la Plata (Ezüst-út): Sevilla–SdC: 1000 km
• Camino Primitivo: Oviedo–SdC: 320 km
• Camino Inglés (Angol-út): Ferrol–SdC: 118 km, A Coruna–SdC: 74
• Camino Finisterre: SdC-Finisterre:90 km, Finisterre–Muxia: 31 km
• Camino Aragonés (Aragon-út): Somport–Obanos (Francia-út): 163 km
• Camino del Salvador: León (Francia-út)–Oviedo (Primitivo): 120 km
• Camino de Madrid: Madrid–Sahagún (Francia-út): 320 km
• Camino de Levante: Valencia–Zamora (Ezüst-út): 900 km
• Camino Mozárabe: Granada–Merida (Ezüst-út): 400 km
• Camino Sanabrés: Zamora (Ezüst-út)–SdC: 400 km

Ha megvan, hogy melyik úton szeretnél menni, érdemes azt is mihamarabb kitalálni, az adott úton belül honnan szeretnél indulni és oda hogyan, milyen módon szeretnél eljutni.
A kiutazás Magyarországról Spanyolországba, a Camino valamely kezdőpontjára mindenképp időt vesz igénybe. Általában csak minimum egyszeri átszállással tudsz eljutni a célállomásodra. A kiutazás megtervezésekor azt kell mérlegelned, hogy melyikből tudsz többet áldozni az utazásra: időből, vagy pénzből. 

- Ha kevesebb időd van, de kicsivel több pénzed, akkor utazz repülővel (a fapados járatok azért nem olyan drágák), így 24 órán belül elérheted a célállomást.
- Ha kevesebb pénzed, de több időd van, vonattal, vagy busszal is tudsz utazni. Ha az utazás ezen módját választod, mérlegeld, hogy jól bírod-e a hosszú órákon át tartó egy helyben ülést, ülve alvást, bezártságot! Előfordulhat, hogy kialvatlanul, fáradtan érkezel a célállomásra, ami megnehezíti a gyaloglás elkezdését.
- Ha nagyon sok időd van és nagyon kevés pénzed, próbálkozhatsz stoppal is kijutni Spanyolországba, egyáltalán nem lehetetlenség. :-)

A kiutazás árát úgy is tudod csökkenteni, ha figyeled az utazási társaságok oldalait, akcióit és amikor kedvező árú jegyet találsz, mihamarabb, akár hónapokkal korábban lefoglalod, megveszed azt. A repülő- vonat, buszjegyeket legegyszerűbb interneten megvenni, de a vonatjegyek vásárlásában a budapesti Keleti pályaudvar nemzetközi jegypénztára is segítségedre lehet.

A zarándokok közül legtöbben a Francia-utat választják, kiindulópontnak pedig a Pireneusok francia oldalán található Saint-Jean-Pied-de-Portot. 

Ezt a települést Pamplona vagy Biarritz felől a legkönnyebb megközelíteni..

Megközelítés Biarritz felől:

Érdemes repülővel Párizsba utazni (Wizzair, Ryanair, Easyjet, Air France), majd onnan vonattal Bayonne-ba, majd Saint-Jean-Pied-de-Portba. Ezen a linken találhatók a vasúti menetrendek és árak:http://www.voyages-sncf.com/
Biarritzba repülővel is el lehet jutni, több átszállással Londonon, Brüsszelen és Frankfurt-Hahn-on keresztül.

Megközelítés Pamplona felől:

Repülővel (Wizzair, Ryanair) Barcelonába vagy Madridba, majd onnan busszal vagy vonattal (www.renfe.es) Pamplonába.
A pamplonai buszpályaudvarról már létezik közvetlen buszjárat Saint-Jean-Pied-de-Portba, illetve megoldható átszállással Roncesvallesben.
Az autóbuszok menetrendje itt található: http://www.autobusesdenavarra.com/siv/internet/busquedas.jsp

A különböző légitársaságok járataival közvetlenül Budapestről az alábbi repülőterekre jutsz el, ahonnan azonnal vagy továbbutazással jutsz el a kiindulópontokra (ha közelebb laksz a debreceni, bécsi, pozsonyi vagy eszéki repterekhez, érdemes az onnan induló járatokat is figyelembe venned):

Párizs - továbbutazás vonattal/busszal Saint-Jean-Pied-de-Port felé (Wizzair, Easyjet, Air France)
Bordeaux - továbbutazás vonattal/busszal Saint-Jean-Pied-de-Port felé (Wizzair)
Madrid - továbbutazás León, Burgos, Pamplona felé, hazafelé Santiagóból (Wizzair, Ryanair, Iberia)
Barcelona - továbbutazás Pamplona, majd Saint-Jean-Pied-de-Port felé, Burgosba, Zaragoza, majd Somport felé, Oviedóba, hazafelé Santiagóból (Wizzair, Ryanair, Vueling)
Santander - Északi-út, Primitivo (Ryanair 2018. áprilisától)
London - továbbutazás Bilbao, Biarritz felé, hazafelé Santiagóból (Wizzair, Ryanair, Easyjet, British Airways). Figyelj arra, hogy Londonnak számos, egymástól távol eső repülőtere van, és a schengeni határon mindenképpen át kell lépni, ami időbe telik! Arra is figyelj, hogy Londonban általában repteret is kell váltanod átszálláskor. Időbe és plusz költségbe telik átutazni egyik reptérről a másikra.
Brüsszel - továbbutazás Biarritz felé (Wizzair, Ryanair)
Frankfurt-Hahn - továbbutazás Biarritz felé (Wizzair)

A Portugál-úton zarándokolóknak nem kell átszállniuk, Porto és Lisszabon is elérhető a Wizzair közvetlen repülőjárataival Budapestről.

Átszállásos utazás esetén gyakori kérdés, hogy hol tudok éjszakázni, hol érdemes. Az alábbi oldal kimondottan a reptéren való alváshoz nyújt hasznos információkat (mert néha erre is szükség lehet): http://www.sleepinginairports.net/

Repülős kapcsolatok és árak figyelésére több keresőoldal is található a neten:

http://www.rome2rio.com
http://matrix.itasoftware.com/
https://www.kiwi.com/hu/
http://www.liligo.hu/
http://www.bravofly.hu/
http://www.repjegy.hu/
http://fapados.hu/hu
http://www.skyscanner.hu/
http://www.pelikan.hu/

Az Iberia kimondottan zarándok kedvezményt ad járataira. Részletes információk itt: http://www.caminodesantiago.gal/en/make-plans/promotion-iberia

Létezik még egy közvetlen buszszolgáltatás is SaintJean-Pied-de-Portba, bővebb információk:
http://www.europabusz.hu/el-camino.html

Hogyan jutok Santiago de Compostelából haza?
Santiago-Lavacolla reptérről a Ryanair indít napi több járatot is Madridba (ide az Iberia is), Londonba, illetve Barcelonába (ide a Vueling is).
Santiagóból naponta indulnak buszok Madridba, illetve Barcelonába. A buszok a madridi reptéren is megállnak.
Még egy lehetőség a vonatozás Madridba.
Madridból és Barcelonából a Wizzair és a Ryanair és az Iberia indít járatokat Budapestre.

Mit vigyek magammal?
Erre a kérdésre válaszokat kaphatsz a "Mi kerüljön a zsákba?" menüpontban, a Zarándokpontban, illetve a Pakolós délután programunkon.

Mennyi pénzt vigyek az útra?
Az oda- és visszajutás ára nagyon változó lehet, folyamatosan figyelni kell a repülőtársaságok, a repjegykeresők és a vasúttársaságok, buszok árait.
Átlagos költést 20–25 EUR/napra szokták mondani, de ez nagyon egyéni pénztárca és személy függő, mert szállás 5-15-25 EUR/nap, étkezés: 5-15-30 EUR/nap. Attól függ, hol alszol és mit eszel. Aki spórolni szeretne, lehetőleg egyházi és önkormányzati szállásokon szálljon meg, zarándokmenüt fogyasszon, vagy főzzön azokon a szállásokon, ahol lehet!  Sok a vita, de 1000 EUR kb. az átlagos költségvetés.
A nagyobb településeken (kevesebb van az úton) van ATM, de mindig legyen nálad megfelelő mennyiségű készpénz!

Hol váltható ki a zarándokigazolvány?
A zarándokigazolvánnyal (Credencial) igazolod, hogy zarándok vagy. Ebbe gyűjtheted a pecséteket (adják szállásokon, templomokban, bárokban, vendlégőkben, múzeumokban, stb.) A pecsétekkel teli zarándokútlevéllel Santiagóban igazolod, hogy megtetted az utat és ez alapján kiadják az oklevelet. Ma már két féle oklevél van. Az alap, ingyenes oklevéllel azt igazolják, hogy a Szent sírjához zarándokoltál. Ehhez a zarándokigazolványodban napi 2 pecsétnek kell szerepelnie legalább az utolsó 100 km-ről. (Már elfogadják azt is, ha A Corunából indulsz az Angol-úton, viszont akkor kell plusz 15 km-t igazoló pecsét egy másik, otthoni zarándokútról is.) A másik oklevelet külön, felár ellenében kérheted, mely tartalmazza már a kiindulási pontodat és a megtett kilométerek számát is.
Szintén a Credencial jogosít fel arra, hogy igénybe vedd  kedvezményes áron a zarándokszállásokat.
Credencial kiváltható Magyarországon a Zarándokpontban, illetve postán is megrendelhető. A zarándokútlevél kiváltásáról részletesen olvashatsz a Credencial menüpontban!
A credencial a kiinduló állomásokon, illetve a legtöbb szálláshelyen is kiváltható.

Szükséges-e utasbiztosítást kötnöm?
Ajánlott, de nem kötelező. Abból indulj ki, hogy vész esetén te, vagy a családod ki tudja-e fizetni az akár több milliós kórházi kezelés és a járulékos események –utazások, szállítás – költségeit. Saját biztosítónál, biztosítási brókernél –személyesen vagy online – érdemes körbenézni, illetve egyes bank- és hitelkártyák is tartalmaznak utasbiztosítási szolgáltatásokat. Létezik kimondottan zarándokbiztosítás is, de nem szükséges ennek a kiváltása. Igazából annyival ad többet, ha pl. egy szálláson nem kapsz helyet és tovább kell menned, akkor is fizet, de ennek az adminisztratív előfeltételei (igazolás a szállástól, hogy nem fértél be) annyira körülményesek, hogy nem biztos, hogy megéri.
Erősen ajánlott az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, amely ingyenes. Bővebb információk az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján találhatók.

Milyen idő várható az úton?
Aktualitások és statisztikák az alábbi linken:
http://www.elcaminosantiago.com/Weather-Camino-Santiago.htm
Vedd figyelembe, hogy az út során nagy távolságokat teszel meg és változatos, a magyar klímától eltérő környezetben, változatos domborzatú tájon gyalogolsz.

Milyen szálláshelyek vannak az úton?
A zarándokok többsége zarándokszállásokon száll meg az úton, amelyek a credencial (zarándokútlevél) felmutatásával vehetők igénybe.
A szállások tulajdoni/működtetési viszonyuk szerint lehetnek egyházi, önkormányzati és magánszállások. A szállások többnyire tömegszállások, azaz egy hálóhelyiségben több ember kerül elszállásolásra nemtől és kortól függetlenül. (Vannak olyan szálláshelyek is, ahol külön női és külön férfi részleg van, ekkor a párok sem alhatnak egy teremben!)
Egyházi és önkormányzati szállásokat nem lehet előre foglalni, helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Némelyik magánszállásnál lehetőség van telefonos vagy internetes foglalásra.
Az alábbi oldalon elérhető a lista a zarándokszállásokról, de a lista nem tartalmazza az úton található panziókat, szállodákat:
Szálláslista (2016. májusi állapot) 
Bővebb lista, információk az útikönyvekben, illetve a www.gronze.com  és http://caminodesantiago.consumer.es/albergues/ oldalakon találhatóak.

Vegyes linkek:

Letölthető útvonaltérképek (GPS) minden útról
Francia-út magassági diagrammok
Információ a Pireneusokon való átkelésről
Téli aktuális szálláslista a Francia-úton
Kiadvány az Északi-út baszk szakaszáról
Kiadvány az Északi-útról és a hozzá kapcsolódó utakról
Kiadvány a Portugál-út Portótól induló részéről
Kiadvány a portugál zarándokutakról
Információk gyűjteménye a portugál utakról
Kiadvány a Portugál-út spirituális változatáról
Kerékpáros magazin a Francia-útról
Autóbusz menetrend Santiago de Compostella és az óceán között (aktualitása ellenőrizendő! A santiagói buszpályaudvaron adnak aktuális listát, illetve aktuális keresők a autocaresvazquez.net, www.monbus.es, www.aucasabus.com oldalakon)