1. lépés - Melyik úton menjek, milyen úton jussak el oda?

Spanyolországban (és Európa más országaiban is) többféle Camino útvonal létezik, amelyek különböző településekről indulnak, más-más hosszúságúak és nehézségűek, de mindegyik célállomása Santiago de Compostela, vagy egy másik út, amely Santiagóba visz.
Legelőször arról kell döntened, melyik úton szeretnél zarándokolni. Mérlegelned kell, mennyi időt tudsz a zarándoklásra áldozni, milyen évszakban szeretnél menni, milyen az erőnléted, milyen nehézségű terep jó neked.
A Spanyolországon és Portugálián belüli fontosabb Szent Jakab-utak, azok kiindulópontjai és célállomásai, valamint körülbelüli hosszúságuk:

• Camino Francés (Francia-út): Saint-Jean-Pied-de-Port–Santiago de Compostela (SdC): 798 km
• Camino del Norte (Északi-út): Irun–Gijon–SdC: 830 km
• Camino Portugués (Portugál-út): Lisszabon–Porto: 375 km, Porto–SdC: 241 km
• Via de la Plata (Ezüst-út): Sevilla–SdC: 1000 km
• Camino Primitivo: Oviedo–SdC: 320 km
• Camino Inglés (Angol-út): Ferrol–SdC: 118 km, A Coruna–SdC: 74
• Camino Finisterre: SdC-Finisterre:90 km, Finisterre–Muxia: 31 km
• Camino Aragonés (Aragon-út): Somport–Obanos (Francia-út): 163 km
• Camino del Salvador: León (Francia-út)–Oviedo (Primitivo): 120 km
• Camino de Madrid: Madrid–Sahagún (Francia-út): 320 km
• Camino de Levante: Valencia–Zamora (Ezüst-út): 900 km
• Camino Mozárabe: Granada–Merida (Ezüst-út): 400 km
• Camino Sanabrés: Zamora (Ezüst-út)–SdC: 400 km

(Részletes térképek az "Útvonalak az Ibériai-félszigeten" menüpontban.)

Ha megvan, hogy melyik úton szeretnél menni, érdemes azt is mihamarabb kitalálni, az adott úton belül honnan szeretnél indulni és oda hogyan, milyen módon szeretnél eljutni.

A kiutazás Magyarországról Spanyolországba, a Camino valamely kezdőpontjára mindenképp időt vesz igénybe. Általában csak minimum egyszeri átszállással tudsz eljutni a célállomásodra. A kiutazás megtervezésekor azt kell mérlegelned, hogy melyikből tudsz többet áldozni az utazásra: időből, vagy pénzből. 

- Ha kevesebb időd van, de kicsivel több pénzed, akkor utazz repülővel (a fapados járatok azért nem olyan drágák), így 24 órán belül elérheted a célállomást.
- Ha kevesebb pénzed, de több időd van, vonattal, vagy busszal is tudsz utazni. Ha az utazás ezen módját választod, mérlegeld, hogy jól bírod-e a hosszú órákon át tartó egy helyben ülést, ülve alvást, bezártságot! Előfordulhat, hogy kialvatlanul, fáradtan érkezel a célállomásra, ami megnehezíti a gyaloglás elkezdését.
- Ha nagyon sok időd van és nagyon kevés pénzed, próbálkozhatsz stoppal is kijutni Spanyolországba, egyáltalán nem lehetetlenség. :-)

A kiutazás árát úgy is tudod csökkenteni, ha figyeled az utazási társaságok oldalait, akcióit és amikor kedvező árú jegyet találsz, mihamarabb, akár hónapokkal korábban lefoglalod, megveszed azt. A repülő- vonat, buszjegyeket legegyszerűbb interneten megvenni, de a vonatjegyek vásárlásában a budapesti Keleti pályaudvar nemzetközi jegypénztára is segítségedre lehet.

A zarándokok közül legtöbben a Francia-utat választják, kiindulópontnak pedig a Pireneusok francia oldalán található Saint-Jean-Pied-de-Portot. 

Ezt a települést Pamplona vagy Biarritz felől a legkönnyebb megközelíteni..

Megközelítés Biarritz felől:

Érdemes repülővel Párizsba utazni (Wizzair, Ryanair, Easyjet, Air France), majd onnan vonattal Bayonne-ba, majd Saint-Jean-Pied-de-Portba. Ezen a linken találhatók a vasúti menetrendek és árak:http://www.voyages-sncf.com/
Biarritzba repülővel is el lehet jutni, több átszállással Londonon, Brüsszelen és Frankfurt-Hahn-on keresztül.

Megközelítés Pamplona felől:

Repülővel (Wizzair, Ryanair) Barcelonába vagy Madridba, majd onnan busszal vagy vonattal (www.renfe.es) Pamplonába.
A pamplonai buszpályaudvarról már létezik közvetlen buszjárat Saint-Jean-Pied-de-Portba, illetve megoldható átszállással Roncesvallesben.
Az autóbuszok menetrendje itt található: http://www.autobusesdenavarra.com/siv/internet/busquedas.jsp

A különböző légitársaságok járataival közvetlenül Budapestről az alábbi repülőterekre jutsz el, ahonnan azonnal vagy továbbutazással jutsz el a kiindulópontokra (ha közelebb laksz a debreceni, bécsi vagy pozsonyi repterekhez, érdemes az onnan induló járatokat is figyelembe venned):

Párizs - továbbutazás vonattal/busszal Saint-Jean-Pied-de-Port felé (Wizzair, Easyjet, Air France)
Bordeaux - továbbutazás vonattal/busszal Saint-Jean-Pied-de-Port felé (Wizzair)
Madrid - továbbutazás León, Burgos, Pamplona felé, hazafelé Santiagóból (Wizzair, Ryanair, Iberia)
Barcelona - továbbutazás Pamplona, majd Saint-Jean-Pied-de-Port felé, Burgosba, Zaragoza, majd Somport felé, Oviedóba, hazafelé Santiagóból (Wizzair, Ryanair, Vueling)
Santander - Északi-út, Primitivo (Ryanair 2018. áprilisától)
London - továbbutazás Bilbao, Biarritz felé, hazafelé Santiagóból (Wizzair, Ryanair, Easyjet, British Airways). Figyelj arra, hogy Londonnak számos, egymástól távol eső repülőtere van, és a schengeni határon mindenképpen át kell lépni, ami időbe telik! Arra is figyelj, hogy Londonban általában repteret is kell váltanod átszálláskor. Időbe és plusz költségbe telik átutazni egyik reptérről a másikra.
Brüsszel - továbbutazás Biarritz felé (Wizzair, Ryanair)
Frankfurt-Hahn - továbbutazás Biarritz felé (Wizzair)

A Portugál-úton zarándokolóknak nem kell átszállniuk, Porto és Lisszabon is elérhető a Wizzair illetve a TAP közvetlen repülőjárataival Budapestről.

Átszállásos utazás esetén gyakori kérdés, hogy hol tudok éjszakázni, hol érdemes. Az alábbi oldal kimondottan a reptéren való alváshoz nyújt hasznos információkat (mert néha erre is szükség lehet): http://www.sleepinginairports.net/

Repülős kapcsolatok és árak figyelésére több keresőoldal is található a neten:

http://www.rome2rio.com
http://matrix.itasoftware.com/
https://www.kiwi.com/hu/
http://www.liligo.hu/
http://www.bravofly.hu/
http://www.repjegy.hu/
http://fapados.hu/hu
http://www.skyscanner.hu/
http://www.pelikan.hu/

Az Iberia kimondottan zarándok kedvezményt ad járataira. Részletes információk itt: http://www.caminodesantiago.gal/en/make-plans/promotion-iberia

Létezik még egy közvetlen buszszolgáltatás is SaintJean-Pied-de-Portba, bővebb információk:
http://www.europabusz.hu/el-camino.html