A magyarországi Szent Jakab-út becsatlakozott az egész Európán átívelő, hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Utunk immár a nagy Camino szerves része. Ez azt jelenti, hogy nemcsak gyakorlati felépítésében – európai szabványhoz igazodó jelzések, szállásrendszer kiépítése, zarándokútlevél stb. – követi a Camino hagyományait, de szellemiségében is csatlakoznia kell az európai zarándokút értékeihez.

Ahogy a Camino, a magyar Szent Jakab-út is nyitott, mindenkié. Maga az út és a nyári zarándoklat is egy független, befogadó és toleráns kezdeményezés, semmilyen általános politikai, vallási, világnézeti elkötelezettség nem jellemzi, egyedül Szent Jakab, a zarándoklás mint életforma és a szeretet felé vagyunk elkötelezettek. Kérjük, hogy zarándoktársainkként ezek tiszteletben tartásával gyertek ti is az útra!

A zarándokúton a zarándokok – akárcsak a Caminón – saját felelősségükre indulnak el, semmi sem kötelező, de sok mindenre van lehetőség. Szeretnénk, ha mindenki úgy járná a lébényi utat, ahogy az a legjobb neki.

Nyári zarándoklatunk nem vezetett zarándoklat. Ahogy a Caminon, itt is mindenki egyénileg, a neki leginkább megfelelő lelki vezetettséggel járja be saját útját.

A Szent Jakab-út kiépítésével mi pusztán a lehetőséget kívánjuk megteremteni ahhoz, hogy az emberek elindulhassanak saját belső oltáruk felé. Nem mondjuk meg, hogy ez az oltár milyen vallás szentsége, mi van rajta, és mit kell cselekedni az eléréséhez. Célunk az, hogy segítsünk embertársainknak elindulni saját útjukon, ha kell, segítségükre legyünk, ha kérdésük van, kereshessenek minket. De alapvetően az út annyiféle, ahányan járunk rajta, ezért általános érvényű lelkigyakorlatot nem adhatunk. Csak segítséget ahhoz, mindenki közelebb kerülhessen saját istenéhez, saját, belső oltárához. Ehhez a kiindulópont bárhol lehet, szívesen fogadunk bármilyen felekezetű, és Istentől bármilyen távolságban lévő embertársunkat. A cél az elindulás, és a közelebb lépés. De mindenkinek a saját tempójában.

Karizmánk talán az lehetne, hogy zarándokpasztoráció. Kezdeményezésünk befogadó, beemelő kíván lenni, nem kíván feltétlenül vallási előismereteket, és nem kínál egyetlen, kötelező hitrendszert. Szeretnénk, ha mindenkiben saját élmény, saját megtapasztalás lenne önmagával és Istenével való kapcsolata, szeretnénk mindenkit közelebb segíteni a kagyló belsejében megbúvó isteni lényeghez, önmaga saját belső katedrálisához.

Leave a comment

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.