A magyarországi Szent Jakab-út becsatlakozott az egész Európán átívelő, hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Utunk immár a nagy Camino szerves része. Ez azt jelenti, hogy nemcsak gyakorlati felépítésében – európai szabványhoz igazodó jelzések, szállásrendszer kiépítése, zarándokútlevél stb. – követi a Camino hagyományait, de szellemiségében is csatlakoznia kell az európai zarándokút értékeihez.

Ahogy a Camino, a magyar Szent Jakab-út is nyitott, mindenkié. Maga az út és a nyári zarándoklat is egy független, befogadó és toleráns kezdeményezés. Kérjük, hogy zarándoktársainkként ezek tiszteletben tartásával gyertek ti is az útra!

A zarándokúton a zarándokok – akárcsak a Caminón – saját felelősségükre indulnak el, semmi sem kötelező, de sok mindenre van lehetőség. Szeretnénk, ha mindenki úgy járná a lébényi utat, ahogy az a legjobb neki.

Nyári zarándoklatunk nem vezetett zarándoklat. Ahogy a Caminon, itt is mindenki egyénileg, a neki leginkább megfelelő lelki vezetettséggel járja be saját útját.

A Szent Jakab-út kiépítésével mi pusztán a lehetőséget kívánjuk megteremteni ahhoz, hogy az emberek elindulhassanak. Célunk az, hogy segítsünk embertársainknak elindulni saját útjukon, ha kell, segítségükre legyünk, ha kérdésük van, kereshessenek minket. De alapvetően az út annyiféle, ahányan járunk rajta. A cél az elindulás, és a közelebb lépés. De mindenkinek a saját tempójában.

 

Leave a comment

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.